Foreslår 100% bæredygtige fisk i det offentlige



For at bremse overfiskeri og ødelæggelse af naturen i verdenshavene foreslår Alternativet nu, at alt offentligt indkøb af fisk og skaldyr inden 2020 er økologisk, naturskånsomt eller fra bæredygtighedscertificerede fiskerier.
Det sker for at genoprette verdens fiskebestande, hvoraf 90 procent ifølge FN i dag enten er fuldt udnyttede eller på randen af kollaps.
- Vi er desværre i fuld gang med at tømme verdenshavene for fisk. Hvis vi også i fremtiden skal have verdenshave fyldt med liv, er vi nødt til at stille krav om, at de fisk, vi køber, er fra bæredygtige, ansvarlige eller naturskånsomme fiskerier, siger Christian Poll, naturordfører for Alternativet.
Forslaget førstebehandles i Folketinget i morgen. Helt konkret foreslår Alternativet, at den offentlige indkøbsstrategi revideres, så kommuner, regioner og stat senest i 2020 udelukkende indkøber fisk, der er certificeret af certificeringsordningerne for bæredygtigt eller ansvarligt fiskeri, MSC og ASC, er fra naturskånsomme fiskerier eller økologisk opdræt.
- Det offentlige indkøber årligt varer og tjenesteydelser for omkring 290 milliarder kroner. Så det vil virkelig batte noget, hvis det offentlige køber bæredygtigt ind på fiskeområdet. Staten har allerede forpligtet sig til at indkøbe bæredygtigt træ, så fisk virker som et naturligt næste skridt. Kun ved at satse 100 procent på bæredygtighed kan vi beskytte verdenshavenes mangfoldighed, siger Christian Poll.
Han fremhæver, at over tre milliarder mennesker på verdensplan har fisk som deres primære kilde til protein, hvilket viser, hvor vigtigt det er, at vi ikke fanger fiskene hurtigere, end de kan nå at formere sig selv.
Samtidig har detailhandlen – heriblandt IKEA, der årligt bespiser over 600 millioner mennesker i deres restauranter, og Dansk Supermarked – forpligtet sig til kun at servere og forhandle bæredygtig fisk.
Alternativet opfordrer endelig det offentlige til at servere mere bæredygtig fisk end eksempelvis svine- og oksekød.
- Ved at servere bæredygtige fisk frem for svine- og oksekød gør man klimaet en tjeneste. Drivhusgasudledningen er langt mindre ved fisk, siger Christian Poll.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025