
Illustration, arkivfoto
I dag er det kun 30 % af tidligere anbragte børn, der som 25-årige har taget en ungdomsuddannelse mod 79 % af de ikke-anbragte.
Den nød skal knækkes, og derfor har Horsens Kommune nu besluttet, at fire anbragte børn skal deltage i Egmont Fondens landsdækkende projekt ”Lær for Livet.” Projektet henvender sig til børn i alderen 9-13 år.
Forskning viser, at uddannelse er den væsentligste faktor mod yderligere udsathed i livet. God skolegang spiller en væsentlig rolle i forhold til trivsel og danner fundament for selvforsørgelse og et velfungerende voksenliv.
- Foreløbig sender vi fire anbragte unge af sted, og hvis resultaterne er positive, kan det meget vel tænkes, at vi sender endnu flere af sted. Projektet går godt i tråd med Horsens Kommunes vision om i fællesskab at styrke indsatsen for at få alle unge i uddannelse, siger Lone Ørsted (S), der er formand for Børne- og Skoleudvalget.
I løbet af de seks år, projektet varer, skal børnenes færdigheder styrkes inden for læsning, stavning, matematik og personlige kompetencer.
Eleverne starter med en learning Camp, hvor et fagligt og personligt boost skal give dem lyst til læring.
De får desuden tilknyttet en mentor gennem hele forløbet i form af en frivillig ressourcestærk voksen, der kan hjælpe dem med lektier og andre udfordringer i forbindelse med skolen.
Under hele forløbet vil der blive målt på virkningen af de enkelte indsatser.
Projektet har først og fremmest fokus på det faglige indhold, men de personlige kompetencer har også stor betydning, understreger Ellen T. Schmidt (S), formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget:
- Hvis disse børn får en masse succesoplevelser i skolen, vil det give dem øget selvværd og trivsel, og på den måde får vi startet en positiv spiral, der kan få betydning langt ind i deres voksenliv.
I Horsens Kommune er 234 børn anbragt uden for hjemmet.
Projekt ”Lær for Livet” skal give omsorgsfuld læring til 1000 anbragte børn over hele landet.