Horsens Vand A/S bliver fortsat bedre til at rense spildevandet for fosfor og kvælstof



Det vand, Horsens Vand A/S leder ud i Horsens Fjord, bliver forsat renere. Det viser nye friske målinger fra de første måneder af 2016.
 - Vores tal for udledning har været rigtigt gode igennem nogle år. Men det er bemærkelsesværdigt, at vi har formået at forbedre vores tal løbende de seneste tre-fire år, så de nu er på et utroligt lav niveau, siger Driftschef hos Horsens Vand A/S Erling Nielsen.
 Dermed sparer Horsens Vand A/S vandmiljøet og ikke mindst Horsens Fjord for masser af især fosfor og kvælstof, hvilket igen er godt for livet i fjorden og i Kattegat.
 - Jo mindre fosfor og kvælstof i vandet, jo mindre algevækst og jo mindre iltsvind får vi. Det giver renere og klarere vand og bedre betingelser for dyre- og planteliv, siger Erling Nielsen.
 Når man sætter 2014-tallene op mod de seneste målinger fra 2016, er forskellen da også til at få øje på. Hvis man fremskriver de foreløbige 2016-tal til et helt år, vil Horsens Vand A/S med den effektive rensning spare Horsens Fjord for 600 kg fosfor og 13 ton kvælstof om året. Det svarer til en reduktion på 40 pct. fosfor og 27 pct. kvælstof fra 2014 til 2016.
 Dertil kommer en reduktion på op mod 80 ton af det såkaldte COD, som står for Chemical Oxygen Demand. Det er en målestok for organiske reststoffer i spildevandet, og også her gælder, at jo mindre der ledes ud, jo mindre svinder iltindholdet i fjorden. De 80 ton svarer til et fald på 12 pct. i løbet af to år.
 Der er flere forklaringer på de forbedrede udledningstal, oplyser Erling Nielsen:
 - Bl.a. har vi sagt fra til flere restprodukter fra virksomheder, også fra andre kommuner. Virksomhederne er generelt blevet bedre til at selv at rense deres spildevand, også fordi de via loven bliver ansporet til det. Desuden bliver vi hele tiden bedre til at trimme vores anlæg, så det fungerer optimalt, siger Driftschefen.
 Ikke kun vandmiljøet profiterer den forbedrede udledning fra renseanlæggene på Alrøvej. Det gør landbruget også.
 - Fosfor og kvælstof bliver samlet op i vores slam, som bliver brugt som gødning på lokal landbrugsjord. På den måde genbruger vi stofferne til planteavl, og det er ikke mindst en god idé, når det gælder fosfor. Globalt set er der nemlig ikke for meget fosfor i naturen, men fordi det er værdifuldt som gødning, er det godt for alle parter, at vi kan levere det tilbage til det sted i kredsløbet, hvor det gør mest nytte, siger Erling Nielsen.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025