Horsens Vand i fuld gang med lokal klimatilpasning



Vi skal forberede os på mere ekstremt vejr med bl.a. voldsomme regnskyl. I Horsens er Horsens Vand A/S i fuld gang med klimatilpasninger, så effekterne af det mere ekstreme vejr bliver så skånsomme som muligt.
 - Sammen med Horsens Kommune har vi lagt en præcis plan for de lokale klimatilpasninger, og den plan følger vi. Vi arbejder bl.a. på en intelligent styring af flere af vores regnvandsbassiner, så vi kan tømme dem på forhånd, hvis der er varslet skybrud, siger projektchef i Horsens Vand A/S Ken Trabjerg.
 Samtidig har Horsens Vand A/S stort fokus på de områder rundt om i Horsens Kommune, som først bliver oversvømmet, når regnen vælter ned.
 - Vi er godt på vej mod en registrering af de værst ramte steder, så vi kan blive klogere på de mest kritiske områder, siger Ken Trabjerg.
 I hverdagen er Horsens Vand A/S ansvarlig for, at normale regnvandsmængder kan løbe bort. F.eks. ved byggemodninger og renoveringer af det eksisterende kloakanlæg følges Horsens Kommunes spildevandsplan, som beskriver de belastninger, som kloaknettet skal kunne klare.
 I dag anlægger Horsens Vand A/S kloakledninger, som ved separatkloakering kan håndtere en statistisk femårs-hændelse. Det vil sige et vejrfænomen, som ifølge statistikken kun indtræffer én gang hvert femte år, mens et fælleskloakereret system – altså hvor regn- og spildevand samles i én ledning – skal kunne klare en tiårs-hændelse. Men vejrguderne læser ikke altid statistik.
 Når det gælder regnvandsbassinerne, arbejder Horsens Vand A/S på et styringssystem, som både registrerer vandstanden i bassinet og i recipienten, som typisk er et vandløb. Hvis der varsles kraftig regn eller skybrud, kan bassinet tømmes så langt ned, som vandløbet tillader det, inden de første dråber falder. Det giver en større kapacitet i bassinet.
 En lignende procedure fungerer allerede på indløbspumpestationen på renseanlægget på Alrøvej, hvor vandstanden bliver pumpet ned til et minimum, når vejrudsigten lyder på kraftig nedbør.
 Ken Trabjerg tilføjer, at selv den mest præcise plan kan komme til kort, når naturen for alvor viser tænder. Det skete f.eks. den 15. juni i år, hvor dele af Horsens blev ramt af en voldsomt og tre timer langt regnskyl, som forvandlede flere veje i Højvang-området til rivende floder, som oversvømmede haver og kældre og skubbede kloakvand ovenud af rørene. En hændelse, som er umulig at gardere sig imod, siger projektchefen.
 - Den mængde regn, dele af Horsens fik den 15. juni, svarer nærmere til en 250-års-hændelse. De mængder kan vi ikke forberede os på, uden at prisen bliver meget, meget høj, siger Ken Trabjerg, som også peger et år tilbage i kalenderen:
 - I 2015 havde vi tre tilfælde, fra slutningen af juli til begyndelsen af september, som alle var femtenårs-hændelser eller endnu mere. At de indtraf med få ugers mellemrum, kan ingen forudse, og vi kan ikke dimensionere hele nettet efter det. Nogle gange kommer vi bare til kort over for naturens kræfter – det sker jo også, når en orkan raser hen over landet. Men vi kan forberede os og optimere systemet, så skaderne bliver så få og små som muligt, og det arbejder vi hele tiden på, siger Ken Trabjerg.

smileyGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025