Køkkenpersonalet på Horsens Kommunes plejecentre jubler. De har fået nye gryder med automatiske røre arme, og det betyder, at de nu ikke længere skal bruge så mange kræfter på at røre rundt i den sammenkogte ret, risengrøden m.m., når de laver mad til deres mange beboere.
På Præsthøjgården laver 10 ernæringsassistenter plus to elever dagligt mad til ca. 200 mennesker, og ifølge køkkenleder Dorte Skipper giver de nye vidundergryder personalet et tiltrængt løft i en travl hverdag.
- Forholdene i plejecentrenes køkkener har ændret sig de seneste 10 år. Maden skal produceres hurtigere, og det kan være hårdt for de ansattes skuldre og arme manuelt at røre i de store gryder. Derfor har vi konstant fokus på at forbedre forholdene, så deres krop belastes mindst muligt, og vi undgår sygefravær.
Én af dem, der har storkøkkenets rutiner helt inde under huden, er Gitte Graversen. Hun har arbejdet som ernæringsassistent i 40 år - de seneste 19 år på Præsthøjgården.
- Jeg har dyrket sport i min fritid, hvilket har hjulpet mig på mit arbejde, men det ér hårdt for skuldre og arme. Derfor er det så dejligt, at vi ikke længere behøver at tage de store grydeskeer og piskeris i brug, når vi skal lave retter som for eksempel gratin, øllebrød kartoffelmos og fromage, fortæller hun og tilføjer, at gryderne også er nemme at rengøre. Man skifter røre armene ud med børster, som så tager den grove rengøring.
Sammen med sine kolleger er hun for øjeblikket i fuld gang med at omlægge plejecentrets mad til økologi, og i den forbindelse udmærker vidundergryderne sig også.
Tre storkøkkener i Horsens Kommune har fået fuldautomatiske gryder installeret i deres køkkener, og et fjerde storkøkken er på vej.