
75 offentlige dagplejestillinger skal nedlægges. Hvordan er det kommet så vidt i en kommune med befolkningstilvækst og et lokalt og trygt pasningstilbud?
Argumenterne er et lavere fødselstal og forældrenes ønske om vuggestuepladser. Men er det hele sandheden og hvad ligger der bag?
Som systemet er indrettet nu, er det økonomisk fordelagtigt for kommunen at oprette vuggestuer. Store enheder som giver personalemæssig fleksibilitet og er modstandsdygtigt for fravær og et svingende antal børn. Modsat dagplejen, hvor udgifterne er ens for kommunen, uanset om dagplejeren har et eller fire børn.
Samtidig har forældrene store logistiske problemer, når dagplejeren bliver syg. Barnevogn og bleer skal fragtes til et ukendt sted, som ovenikøbet kan variere fra gang til gang, iblandet en naturlig bekymringer for barnets reaktion. Skal vi så ikke bare opsige alle dagplejerne og bygge flere vuggestuer?
Nej! Børn er forskellige og kræver et varieret dagplejetilbud. Dagplejernes styrke er nærvær og tryghed i en lille enhed, og det har mange børn brug for. Løsningen på problemerne ved sygdom er gæstestuer. Forsøget med gæstestuen i Højvang er en stor succes. Nu afleverer forældrene børnene i Pyramidens gæstestue, når deres dagplejemor bliver syg. Der skal ikke slæbes bleer og barnevogne rundt i området og børnene kender stedet og personalet. Det sikrer samtidig en god overgang til barnets fremtidige børnehaveliv.
Efterspørgslen på vuggestuepladser handler mere om forældrenes bekvemmelighed og utryghed end barnets tarv. Derfor skal gæstestuerne udbredes i hele kommunen, så vi fremtidssikre et stærkt dagplejetilbud til alle børn i kommunen.