
Manglende mulighed for finansiering er desværre en realitet for mange af de mælkeproducenter, som overvejer at omlægge deres produktion til økologi. Årsagen er, at bankerne ikke tør tage risikoen for at give ekstra likviditet i omlægningsperioden, selv om økologisk mælkeproduktion forventes at være en god forretning, mener kvægchef fra LMO, Christian Børsting.
- Det er utroligt ærgerligt for de landmænd, som rigtigt gerne vil i gang og som har en mulighed for at skabe en god forretning, at de ikke kan få likviditet fra deres bank, siger kvægchefen.
Han mener, at hvis ikke bankerne vil stille likviditet til rådighed, så må staten give en hånd med i form af fremrykning af de allerede eksisterende omlægnings- og økologitilskud.
- Hvis landmanden kan få sine tilskud tidligere end tilfældet er i dag, så vil det kunne afhjælpe en del af de udfordringer, som han står med i startfasen, siger Christian Børsting som nu er gået i dialog med Kristian Pihl Lorentzen, MF og medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre.
Kristian Pihl Lorentzen har allerede på nuværende tidspunkt taget kontakt til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at sætte fokus på den finansieringsklemme, som kommende økologer kan havne i. Det kan bremse den fremdrift i dansk økologisk produktion, som ministeren ellers satser på, idet han netop har bevilget 90 mio kroner til en række økologi-tiltag; herunder yderligere 17 mio kroner til omlægnings- og fastholdelsestjek.
- VI håber, at vi ved at synliggøre problematikken med en helt konkret beregning på en besætning med 180 køer, som ønsker at omlægge, kan få sat fokus på likviditetsproblematikken. Vi har beregnet, at en fremrykning af tilskuddene vil kunne finasiere cirka halvdelen af det ekstra behov for likviditet under omlægningen - helt uden at koste staten flere penge, siger Christian Børsting, som ser frem til at få en respons fra miljø- og fødevareministeren.