
Skoleledernes arbejde med at skabe god læring og trivsel på deres skoler er blevet mere synlig i forbindelse med reformen, siger skolechef Flemming Skaarup, der bruger meget af sin tid ude på skolerne. Foto: Horsens Kommune/Per Algreen.
- Vi må gerne gøre tingene på den samme kvalitative måde, for det frigør tid til, at vi kan bruge energi på de børn, der har det fagligt svært eller mistrives.
Sådan siger skolechef Flemming Skaarup om undervisningen i Horsens Kommunes folkeskoler.
Han uddyber:
- Vi hører ofte ord som standardisering eller fælles standarder af højere kvalitet i forbindelse med skolereformen. Ordene kan virke kedelige, men de er ikke til at komme uden om. Vores mål er en mere strømlinet folkeskole, hvor vi får systematiseret og skabt højere faglige standarder på samtlige klassetrin på en skole og altså ikke kun på 3. eller 7. årgang.
Skolechefen bruger meget tid på at komme rundt på skolerne og tale med skolelederne om et meget væsentligt fokus: nemlig at få lagt rammerne for systemer og indholdsforventninger, så skolernes teamledelse kan analysere på resultaterne.
Det helt centrale ligger i at bane vejen for læring – og trivsel – og fokusere på resultaterne, understreger Flemming Skaarup og henviser til skolesystemet i Canada, hvor et systematisk fokus på specifikke indsatsområder er noget, skolerne har arbejdet med i adskillige år. I Danmark er der ikke på samme måde tradition for det.
- Det er klart, at så omfattende en reform kan afføde forskellige reaktioner ude på skolerne. Læring bliver mere synlig, og nogle skoleledere reagerer med et ”Yes, det er meningen med mit job”, mens andre er mere tøvende og føler sig overvældet af forandringerne. Her skal ledelsen være klar med sparring og hjælp. Herunder have et organisatorisk set-up i forvaltningen til yderligere udvikling af skolerne gennem skolelederens virke, siger han.