NExTWORK får unge i arbejde – på en ny måde



Rikke Simoni, projektleder NExTWORK Horsens kommune

I 2018 henvendte ROCKWOOL Fonden sig til Horsens Kommune og spurgte, om man var interesseret i at samarbejde om at afprøve NExTWORK-indsatsen, og 1. april 2019 satte man NExTWORK i gang i Horsens Kommune. Sideløbende med indsatsen gennemføres et forskningsprojekt, så effekterne af indsatsen måles. På tre år skal 135 unge gennem indsatsen, og disse unge følges for at se, om metoderne i NExTWORK fungerer bedre end andre, eksisterende beskæftigelsesindsatser for målgruppen.

Baggrunden for NExTWORK i Horsens

Tallene viser at 7-8% af en ungdomsårgang ikke får hverken en uddannelse eller fast fodfæste på arbejdsmarkedet. Det svarer til 5000 unge pr. ungdomsårgang. Trods mange forskellige tiltag gennem årene, har dette tal været konstant i tyve år, og hverken høj- eller lavkonjunkturer har indvirket væsentligt på, at en større gruppe unge på denne måde står uden selvforsørgelse. Derudover er der en væsentlig del af denne målgruppe af unge, som ”falder tilbage” i systemet efter en endt indsats. Den såkaldte tilbagefalds- eller gengangerrate er således anseelig – og bekostelig.

Med afsæt i disse tal og i, at tallet har været uforandret så længe, begyndte ROCKWOOL Fonden for fem år siden at kigge nærmere på feltet. Med hjælp fra data, fra forskning og fra eksempler i ind- og udland på indsatser, som har gjort en forskel, blev NExTWORK formet.

I dag er unge mellem 18 – 29 år, som ikke er i stand til at forsørge sig, berettiget til uddannelseshjælp. Når man modtager ydelsen, er man forpligtet til at deltage i en række uddannelses- og beskæftigelsesrettede tilbud. I Horsens Kommune forvaltes området af Ungdomscentret.

De tre principper i NExTWORK

For at forstå NExTWORK skal man kende til det eksisterende sagsbehandlingsystem, og man skal forstå de tre kerneprincipper i NExTWORK-indsatsen.

Normalt sagsforløb

Her kommer den unge ind til en samtale med en sagsbehandler, og sammen finder man ud af hvilke tiltag, som kan hjælpe den unge videre med arbejde eller uddannelse, så man igen er selvforsørgende.

Den unge sendes ud i tilbud, og hvis den unge ikke kan opretholde selvforsørgelse, kommer man tilbage til sagsbehandleren og bliver tilbudt noget nyt.

NExTWORK-modellen

ROCKWOOL Fonden afprøver indsatsen i Horsens, Roskilde, Københavns, Vejle og Sønderborg Kommuner, hvor man har arbejdet med at skabe en ny måde at arbejde på, og både unge, virksomheder og jobcentre har været tæt involveret i udviklingen af NExTWORK.

Der er tre principper er pejlemærker for måden at arbejde på i NExTWORK:

Princip nr. 1: Ma​nge-til-mange

I det traditionelle system møder den unge typisk en sagsbehandler, og sammen skal de to afklare, hvordan den unge bedst kommer videre. I NExTWORK afprøves det, hvordan de ressourcer, som findes i ungegruppen kan udmøntes. Således mødes de unge i netværksgrupper af 6- 10 unge, hvor de sammen taler om de erfaringer, de får fra deres sideløbende praktikforløb, og hvor de i fællesskab kan udvikle de redskaber, som man har brug for, hvis man skal trives på en arbejdsplads. Medarbejderne i NExTWORK, som er ansat af Horsens Kommune, faciliterer disse netværksgrupper. Forskning og erfaringer fra praksis viser, at der er stort potentiale i på denne måde at aktivere ressourcer ung-til-ung. Der fokuseres på arbejdserfaringer og på det, der fylder for de unge, og det er således dem, som sætter dagsordenen, med et fokus på ressourcer frem for på barrierer.

I netværksgruppen deler de unge erfaringer fra deres praktiksteder med hinanden. Rikke Simoni som er projektleder hos NExTWORK i Horsens Kommune kommer med et eksempel:

- Vi kan have en ung som har et problem på sit praktiksted og når de taler med hinanden, kan det være at en af de andre unge har prøvet det samme og kan hjælpe den anden videre. Vi lader konsulenter blande sig mindst muligt, ved at fortælle de unge hvordan de skal løse tingene. I bund og grund er det den unge som er klogest på eget liv. Det er ikke os som er eksperterne.

- Vi ved at mange af de unge har haft mange velmenende og dygtige eksperter på deres liv undervejs… og det vil vi gerne prøve at gøre på en anden måde. Når man fortæller de unge at de er eksperterne på eget liv, tager de også magten over eget liv, understreger Rikke Simoni.

Princip nr. 2: Arbejdside​ntitet

Man ved fra både forskning og praksis, at det at have en arbejdsidentitet – det at opfatte sig selv som ”sådan én, der kan varetage og beholde et arbejde” – er afgørende, hvis man skal finde varigt fodfæste på arbejdsmarkedet. En del af de unge, som kommer i NExTWORK, har ikke nødvendigvis selv erfaringer fra arbejdsmarkedet, og de føler sig mange gange meget langt fra at kunne varetage et job, som Rikke Simoni beskriver:

- Mange af de unge har ikke haft et fritidsjob, nogen har aldrig været i praktik før og har aldrig stiftet bekendtskab med arbejdsmarkedet. For nogle unge er det et ”farligt sted” man skal ud i! Det kan være meget angstprovokerende for nogle, og mange af de unge ved ikke hvordan man agerer… ej heller i en frokost-situation.

Rikke Simoni fortæller videre:

- Vi kan sagtens få en masse unge i job og praktik, men hvis de skal blive og hænge fast derude, kræver det noget af den unge. Lige nu har vi højkonjunktur, men hvad sker der når det går den anden vej? Hvis man kan få opbygget en stærk arbejdsidentitet – ”jeg er sådan én, som godt kan arbejde” – er der større sandsynlighed for, at du også på længere sigt bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet

Princip nr. 3​: Magtskiftet

I NExTWORK-indsatsen giver man mere selvbestemmelse til den unge, hvor man i det traditionelle system har det meste af magten placeret hos sagsbehandlingen. Man giver den unge mere ejerskab og selvbestemmelse, når det skal afgøres hvad der skal ske fremadrettet. Den unge er selv med til at træffe egne beslutninger. Det sker eksempelvis ved, at de unge og virksomhederne mødes til såkaldte ”matchevents”, hvor de to parter spiller et simpelt spil og dermed får et kendskab til hinanden. Derefter beslutter de unge selv, hvor de kunne tænke sig at komme i praktik. Medbestemmelse i eget liv er afgørende for den motivation til at komme godt videre, som de unge skal opleve.

Hvem er NExTWORK-gruppen?

Uden lokale virksomheders aktive engagement i NExTWORK, ville det ikke kunne fungere. I NExTWORK Horsens er således ansat en såkaldt ”iværksætter”, som både har til opgave at rekruttere virksomheder og at opbygge et netværk på tværs af disse virksomheder, hvor de kan udveksle erfaringer og sparre med hinanden om, hvordan de bedst spiller en aktiv rolle i at få de unge godt videre

Desuden er der ansat tre konsulenter, som hver har kontakt til 15 unge og til de unges praktiksteder. Konsulenterne faciliterer derudover netværksgrupperne med unge, og de er med til at udvikle på metoder, som skal skærpe NExTWORK-indsatsen yderligere.

Der er også tilknyttet en deltids-psykolog, som er en integreret del af teamet, men som også kan varetage individuelle samtaler med de unge, som har brug for det. Endelig er Rikke Simoni ansat som projektleder for teamet.

Det er blandt andet Rikke Simonis rolle at sikre, at de tre principper for indsatsen afprøves i alle dele af indsatsen, og hun står også for kontakten til andre afdelinger i kommunen.

Alle på NExTWORK-teamet er uddannet i metoden af ROCKWOOL Fonden, som også løbende stiller supervision til rådighed. Gruppen bliver løbende uddannet og udveksler erfaring med de øvrige kommuner og med ROCKWOOL Fonden.

Det er tilladt at begå fejl

Når de unge starter i NExTWORK får de at vide, at de må lave alle de fejl, de vil, for her er målet, at man får prøvet forskellige praktikker af og får sparret med de andre unge om det. Rikke Simoni breder det lidt ud:

- Spørgsmålet er, om vi skal kalde det fejl eller erfaring. Vi tror på, at man bliver klogere, dygtigere og udvikler sig, når man rejser sig efter at være væltet. De unge har vores fulde opbakning, og de er også gode til at bakke hinanden op og udveksle erfaringer.

Allerede når de unge møder NExTWORK første gang, får de at vide, at alle laver fejl, også de ansatte i Kommunen og Rikke Simoni bruger gerne sig selv som eksempel overfor de unge:

- Dette er min anden uddannelse, og der skulle to gange til inden jeg endte her. Jeg har fløjet rundt mellem masser af jobs, hvor jeg tog en masse erfaring med mig fra hver gang.

En af grundene til at konsulenterne kun sidder med få unge er, at de skal være hurtige til at rykke ud til virksomhederne, hvis et ungt menneske eller virksomheden har brug for opbakning. Man kan være ude på et praktiksted indenfor en time.

- Så budskabet til virksomhederne og de unge er, at hvis der er problemer skal de ringe til os, så vi kan hjælpe. Vi kan servicere på en helt anden måde og tage udfordringerne i opløbet.

Sådan kommer de unge i praktik

Iværksætter Annette Mønster tager kontakt med virksomhederne og sætter praktikpladser op. Når de unge begynder hos NExTWORK, kommer de i et introduktionsforløb og på femtedagen afholder man et match-event, hvor man inviterer virksomheder ind fra forskellige brancher i Horsens Kommune.

- Vi kan have 12 – 20 unge med til et match-event og et overtal af virksomheder. Har vi for eksempel 12 unge med, inviterer vi 15-16 virksomheder. Sammen med Annette byder de unge virksomhederne velkommen – det er de unge som gør klar til at modtage virksomhederne. Virksomhederne træder så at sige ind i de unges rum hos os.

Det at virksomhederne er i overtal i forhold til de unge betyder, at ikke alle virksomhederne kommer hjem med en ny praktikant og Rikke Simoni tegner dette billede:

- Du skal som virksomhed komme ind og sælge dig selv… så kan det være du får en praktikant. Vi har allerede oplevet at virksomhederne bliver skarpe på, hvordan de får solgt sig selv. Vi følger op med de unge og virksomhederne, og hvis der er noget, som de unge ikke synes var godt, melder vi tilbage. Vi har nogle meget dygtige ansvarsfulde virksomheder i Horsens Kommune, som brænder for at hjælpe de unge videre.

En del af eventet er at spille et spil, hvor de unge og virksomhederne har valgt nogle værdier på forhånd, som man mener er vigtige på en arbejdsplads. Et eksempel kan være at have god tid til en opgave eller at kunne se resultatet af ens arbejde.

Ud fra værdikortet skal de unge tilkendegive, hvor vigtig værdien er for dem, og virksomhederne viser efterfølgende, hvor vigtig værdien er for dem.

- Vi oplever ofte at de unge vælger virksomheder og arbejdsområder, de ikke havde forestillet sig før mødet med virksomhederne. Det er værdierne, der knytter de unge og virksomhederne sammen. Det åbner horisonten for mange af dem. De unge er presset i dag, da de allerede i ottende klasse skal tage stilling til uddannelse og arbejdsliv langt ude i fremtiden. På denne måde får de øjnene op for andre muligheder, og et fremtidigt arbejdsliv bliver langt mere konkret for dem.

Status – hvor er vi nu?

NExTWORK projektet begyndte 1. april 2019 i Horsens Kommune, og det sideløbende forskningsprojekt afsluttes i 2022. På det tidspunkt kan Horsens Kommune beslutte, om man ønsker at fortsætte indsatsen. Resultaterne af, hvordan NExTWORK så virker – dels i den enkelte kommune og dels i alle kommunerne – afsløres først i 2022, når de unge i NExTWORK er fulgt godt på vej – og forhåbentlig for manges vedkommende har fundet et godt fodfæste, enten i uddannelse eller på arbejdsmarkedet. 

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025