
Jeg har oplevet en noget negativ retorik fra blandt andet Kristian Dyhr omkring kvalitetsrapporten på skoleområdet i Horsens Kommune.
Jeg vil gerne med dette indlæg bede om en smule tålmodighed. Vi har en masse dygtige ledere og lærere, som hver eneste dag arbejder målrettet på at nå de politiske mål, men vi må erkende at ting tager tid - og der er brug for arbejdsro og fokuseret indsats.
Vi har i Horsens gennem mange år haft en udfordring omkring unges valg og gennemførelse af uddannelse, hvor vi desværre ligger noget under landsgennemsnittet. Således er der kun 82,9 procent af de unge i Horsens, der er i gang med en uddannelse 15 mdr. efter 9 klasse. På landsplan er tallet 86,4. Det er således efter min mening en af de vigtigste politiske prioriteringer, at flere unge skal være uddannelsesparate, når de forlader grundskolen, så de har forudsætningerne for at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Det er desværre også en stor udfordring - og jeg erkender, at vi ikke er i mål. Omvendt synes jeg det er værd at påpege, at vi er godt på vej – og at vi på en lang række områder kan se en positiv udvikling i resultaterne på skoleområdet.
På de to lokale mål omkring personlig mestring og samskabelse er vi i mål, men ikke omkring læring, hvor vi hverken når resultatmål fastsat af folketinget eller vores lokale mål.
Det meget afgørende er dog, at vi går frem år for år. Således har vi i matematik øget karaktergennemsnittet fra 6,3 i 2012/13 til 6,8 i 2014/15 (landsgennemsnittet er 7,0) - og i dansk har vi i samme periode hævet fra 6,2 til 6,6 (landsgennemsnit 6,9). Ser vi på de enkelte skoler er der flere skoler, som ligger over landsgennemsnittet, men det er også værd at bemærke, at vi i Horsens Kommunes tal også har specialskoler med.
Ser vi på elevernes trivsel ligger vi på landsgennemsnittet og over halvdelen af skolerne ligger på niveau eller over. Omkring fravær har skolerne nedbragt dette, så vi ligger under eller på niveau med landsgennemsnittet.
I Børne - og Skoleudvalget har vi iværksat en række indsatser – blandt andet styrket udskoling og indsats omkring uddannelsesparathed. Disse og en række andre indsatser skal medvirke til, at vi fortsat forbedrer elevernes faglige niveau samt faglige, sociale og personlige kompetencer, så de bliver uddannelsesparate og i stand til at gennemføre en uddannelse.
Jeg erkender at vi har en stor udfordring med at nå i mål – men synes også det er fair at fremhæve den positive udvikling, som er resultat af en fokuseret indsats på alle vores skoler. Dette gælder også villigheden til at deltage i kompetenceudvikling og efteruddannelse.
1000 tak for indsatsen til skolernes ledelser og medarbejdere – vi skal nok nå det.