Høje kraner og opstilling af stillads som ”indpakning” af Østbirk Kirke, har i den seneste tid ikke bare mødt kirke og kirkegårdsgængere i Østbirk. Kirken har på lang afstand kunnet fange nysgerrige blikke.
- Allerede i slutningerne af 1990’erne sagde, nu afdøde murermester, Kurt Blicher Olsen at indenfor 10 år skal I overveje at skifte kirkens tegltag, fortæller menighedsrådsformand Preben Egeholt.
- Der er nu gået næsten 20 år siden det kyndige råd. Nu sker der endelig noget!
Preben Egeholt kan fortælle om en lang proces med mange sten og bump på vejen.
- Endvidere skal våbenhuset have nyt tag, blytaget på søndre kapel udskiftes og alle tagflader får undertag! Samtidig med nye tage, skal hele spærkonstruktionen på hovedskibet renoveres og spændes op efter et ”omvendt Storebæltsbro princip” med forankring og tovpolygoner (stålwirer).
Baggruden er bl.a. at da man i 1823 rev det nordre kapel néd på grund af misligholdelse, sørgede man ikke for at støtte/afstive kirkens murværk mod nord, og siden da er tagkonstruktionen ganske langsomt ”skredet” og har øget presset på ydermure og hvælvingerne, så der er opstået revner! Disse revnedannelser er flere gange udbedret inde i kirken, senest ved den store restaurering i 1994/95, men ganske langsomt kommer revnerne snigende igen, med mindre der gøres noget drastisk, og det er så dét menighedsråd og håndværkere gør nu, samtidig med at tagene fornys.
- Hele godkendelsesprocessen har taget mange år, da menighedsrådet og vor tidligere provst, Provstiudvalg og provstiets bygningssagkyndige ikke har været enige om løsning af problemet med bl.a. udskiftning af tegltaget, fortæller Preben Egeholt.
Kirkens isolering med Rockwool over hvælvene, på loftet, er blev fjernet og hvælvlommerne tømt, så man kan komme til at se murkronerne, hvorpå spærene står! Det nuværende tag mangler understrygning mange steder, og visse steder er der fuget med skum, hvilket man ikke må i fredede bygninger. En undersøgelse af enkelt tagsten har vist at visse sten er intakte, medens andre sten er porøse. Endelig har der jo været et par stormskader, som heller ikke bidrager positivt til tagets tilstand.
- Meninger og holdninger har været mange. Penge har vi også manglet, siger Egeholt og tilføjer:
- Ved Præstegårdens indvielse i 2013 gav jeg udtryk for min og menighedsrådets frustration over manglende handling i sagen, og vi klagede vores nød overfor biskop Kjeld Holm. Biskoppen lovede at foranstalte en uvildig undersøgelse af sagen, på foranledning af Århus Stift. Så kom der skred i sagen!
- I eftersommeren 2013 mødtes repræsentanter fra Østbirk Menighedsråd og vores egen bygningssagkyndige med repræsentanter fra Horsens Provsti, Århus Stift, Kgl. Bygningsinspektør, Nationalmuseet, Danmarks fremmeste statiker Keld Abrahamsen, arkitektfirmaet Vilhelmsen, Marxen og Bech-Jensen med flere, til en grundig besigtigelse og undersøgelse af kirkens tag og tagkonstruktion.
Herefter blev der udarbejdet en projektrapport, som skitserede forskellige løsningsmodeller i forskellige tempi, med diverse økonomiske udfordringer.
Horsens nye Provstiudvalg og provst behandlede sagen i efteråret 2015, og her valgte man at bevilge ”den fulde model/løsning” på én gang! Det var det mest praktiske, fornuftigste og mest økonomisk forsvarlige.
Bevillingen lyder på 5.762.500 kr.
Restaureringsarkitekt Bruno Viuf Larsen og hans ingeniør Lars Højgaard, samt Keld Abrahamsen udfærdigede et endeligt og meget omfattende projekt, med et hav af tegninger, som igen skulle ”hele godkendelsesmøllen” igennem for at danne grundlag for indbudt licitation, som blev afholdt den 30. september i år.
En spændende dag for menighedsråd og håndværkere.
Ved licitationen blev sat et godt hold bestående af Hansted Tømrer- og Snedkerforretning, murerfirma Br. Thybo, H.J. Valeur, stillads v. Helge Frandsen, Dansk kirkestabilisering, blytækker John Michaelsen, samt Dansk Kirkekalk m. fl.
Når stilladsopsætningen er afsluttet etableres der et tag hen over kirkens tagflader! På den måde kan håndværkerne, ufortrødent, arbejde i tørvejr i vintermånederne, og slippe for at dække til og dække af hver dag, hvilket er yderst tidskrævende.
Overdækningen giver også blytækkerne mulighed for at arbejde, hvilket menighedsrådet er glade for! Der er kun ét blytækkerfirma tilbage i Danmark, og det betyder naturligvis travlhed for firmaet og ventetid/liste for menighedsråd. Såfremt ”arbejdstag” ikke kunne etableres ville blytækkeren nemlig først kunne påtage sig arbejdet i 2017/18.
Ifølge projektplanen går murer og tømrer i gang i uge 46+47 og herefter forsætter arbejdet langt ind i foråret 2017 (april/maj måned.)
Et så stort projekt betyder naturligvis materiel, materialer og mandskab på kirkegården.
Det betyder også diverse afspærringer, som af sikkerhedsmæssige grunde skal respekteres. Der vil være anvist alternativ adgang til kirken og ligeledes til toiletbygningen, men følger man anvisningerne er alle naturligvis velkomne til at kigge forbi og følge arbejdet på behørig afstand.
Østbirk Avis Østjydsk Avis er inviteret til at følge byggeriet på tæt hold.
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!