Antallet af unge, som ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, er for højt i Horsens Kommune.
Derfor har Horsens Kommune søsat et særligt forpligtende samarbejde mellem grupper af udskolingsskoler – et såkaldt klyngesamarbejde.
I praksis betyder det, at skolelederne i fællesskab og i et tæt samarbejde med deres respektive bagland – personale, forældrebestyrelser og elever - skal tænde den gnist i de unge, der gør, at de er motiveret for at gå i skole, begynder på en ungdomsuddannelse og fastholder den.
- Tidligere var hver enkelt skoleleder på en skole en ø, men sådan er det ikke længere. I dag er udfordringerne langt mere komplekse, og derfor er det nødvendigt at skolelederne i fællesskab arbejder mod et fælles mål: at få flere unge til at tage en ungdomsuddannelse, siger skolechef Flemming Skaarup, Horsens Kommune.
Klyngesamarbejdet skal ud over at styrke relationerne skolerne imellem også understøtte skolernes samarbejde med repræsentanter for ungdoms- og erhvervsuddannelserne, Ungdommens Uddannelsesvejledning m.fl.
En af grupperne i klyngesamarbejdet omfatter skolerne Bankagerskolen, Højvangskolen og Dagnæsskolen.
Ifølge de tre skoleledere Bent Nielsen, Jens Bay og Lars Michael Hansen er skolerne i forvejen vant til at samarbejde om valgfag og linjer, men det forpligtende klyngesamarbejde er oppe i en helt anden liga:
- Vi har et godt fundament at bygge videre på. Nemlig det politiske mål om at styrke vores elever i udskolingen. Vi skal i fællesskab nå i mål med at skabe motivation i forhold til læring, så eleverne kan blive endnu dygtigere, siger de tre.
I Horsens Kommune er ca. 12,5 % af de unge i alderen 16-19 år ikke i gang med en ungdomsuddannelse. Målet er at få 95 % af de unge sporet ind på den rigtige ungdomsuddannelse.
De fem klyngesamarbejder i udskolingen:
- Bankager, Højvang og Dagnæs
- Horsens Byskole og Østerhåbskolen
- Gedved, Østbirk og Egebjerg
- Brædstrup, Lund og Nim
- Stensballe, Langmark, Søvind og Hovedgård
Der blev taget politisk beslutning om Klyngesamarbejdet i 2015.
Skolerne samarbejder om toninger/profiler/linjer.
Samarbejde omkring Unge og Job, Uddannelsesparathedsvurdering og Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Samspil med ungdoms- og erhvervsuddannelser.
Målet: bedre læring og trivsel for elever og større motivation i forhold til at tage en ungdomsuddannelse.