Smørrebrød på menuen trods tyggebesvær



Der er ikke noget som en god rugbrødsmad til frokosten, mener de fleste danskere. Men rugbrød er også noget af det sværeste at spise for mennesker, der har besvær med at synke eller tygge deres mad.
 Det råder de nu bod på i køkkenet på Ceres Centret i Horsens Kommune. Her bliver der nemlig hver dag lavet gelesmørrebrød, som en del af den gratinkost eller findelte kost, køkkenet laver til beboere med tygge- eller synkeproblemer – og det har en stor del af de beboere, som køkkenet laver mad til.
 - Vi gør meget ud af at få smørrebrødet til at ligne, smage og dufte som helt almindelig smørrebrød. Det skal være lækkert og se indbydende ud, så beboerne får lyst til at spise mere og tage del i fællesskabet omkring et godt måltid, siger daglig leder og økonoma Charlotte Thomsen.
 Derfor bliver der både lavet rødkål, agurk og anden pynt til madderne, som ligner i form, indeholder de samme vitaminer, og smager som den ægte vare på trods af, at den er findelt. Oplevelsen skal være så autentisk som muligt, så småtspisende ældre får lyst til at spise og hygge sig med et godt måltid mad.
 Det er Lone Ellegaard, der er social- og sundhedshjælper på Ceres demensafsnit rigtig glad for.
 Maden er appetitvækkende og jeg oplever, at beboerne spiser mere, efter at de også er begyndt at få smørrebrød. Det betyder rigtig meget, at vi kan gøre måltidet så ligeværdigt som muligt for alle beboere. Vi vil gerne skabe hygge og fællesskab, og en god smagsoplevelse giver livskvalitet. Det kender vi jo fra os selv.
 Derfor arbejder Anette Pedersen, der er funktionsleder og økonoma på Mad- og måltidsområdet, på at få den gode smørrebrødsoplevelse bredt ud til alle ældrecentre i kommunen.

smileyGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025