
Syriens børn er hårdt ramt. De har brug for ekstra støtte.
- Derfor driver Dansk Flygtningehjælp det, vi kalder ”børnevenlige steder” både inde i Syrien og i nabolandene. Her kan børnene lege, tale med voksne og modtage undervisning. På den måde er et børnevenligt sted et fristed, hvor børnene for en pause fra tilværelsen som flygtning - en pause fra mareridtet, siger Else-Marie Bonde.
”At plukke blomster”, svarer fireårige Omayama sagte på spørgsmålet om, hvad hun elskede allermest i Syrien. ”Men jeg kan ikke finde nogen blomster her.” Tilbage i Syrien plukkede Omayama hver morgen kamolleblomster til sin mor på bakkerne nær sit hjem i Idlib. Nu bor Omayama med sin familie i flygtningelejr i Libanon.
Dansk Flygtningehjælp er en af de største internationale NGO’er, der arbejder inde i Syrien, de reparerer tomme lagerbygninger, fabrikker og tidligere offentlige bygninger, som efterfølgende kan huse et stort antal flygtninge. Her laver de mobile badefaciliteter og distribuerer nødvendige hygiejnepakker, tæpper, madrasser, tøj og køkkenudstyr. Lisesom de registrerer folk, der har mistet deres personlige papirer.
Situationen i Sydsudan er særdeles alvorlig
I 2013 udbrød en blodig borgerkrig i det østafrikanske land Sydsudan, der på det tidspunkt kun var halvandet år gammelt som nation. Mere end to millioner sydsudanesere er siden drevet på flugt fra deres hjem. Størstedelen lever som internt fordrevne. Samtidig er landet tilflugtssted for mere end en kvart million mennesker, som er flygtet fra en ødelæggende krig i nabolandet Sudan.
Konflikterne i Midt- og Østafrika har pga. kampe i årtier mellem forskellige militser hærget store dele af området, og Sydsudan er i dag et af de hårdest ramte lande. 7,5 millioner sydsudanesere mangler mad, og størstedelen af dem sulter. De har brug for humanitær hjælp for at få dækket selv helt basale ernæringsmæssige behov. Mange steder er jorden fyldt med ueksploderet ammunition og miner. Den humanitære situation i Sydsudan er så presset, at FN har placeret landet på højeste kriseniveau.
”Jeg takker Gud hver dag for, at alle mine børn er i sikkerhed og for, at det er lykkedes os at overleve, selvom vi intet har. Det ville ikke have været muligt uden hjælp fra Dansk Flygtningehjælp, som har givet os alt det, vi har brug for, for at overleve,” fortæller Marsha på 24 år.
Så er der hårdt brug for din hjælp, tilføjer Else Marie.