Da den 29-årige syriske flygtning Taher Ahmed Alsardini startede i praktik hos tømrermester Allan Juul i Gedved, kunne han ikke et ord dansk.
Nu – tre måneder efter – er han kommet så meget efter de danske gloser inden for tømrerfaget, at han på sigt er lovet en plads som lærling. Forudsat altså at ordrebogen er fuld.
- For øjeblikket har vi masser at lave, og da vi er meget glade for Taher og kan se hans potentiale som tømrer, har jeg foreløbig forlænget hans virksomhedspraktik med et halvt år. Hvis hans danskkundskaber fortsætter med at udvikle sig, som de har gjort indtil nu, tør jeg godt binde an med at ansætte ham som lærling, siger Allan Juul.
Hans firma består ud over ham selv af to lærlinge.
Forbindelsen mellem flygtningen fra Syrien og tømrermesteren fra Gedved startede i december sidste år, hvor Jobcentret henvendte sig for at høre, om firmaet ikke havde lyst til at få en ung flygtning i virksomhedspraktik.
Efter et møde på Jobcentret med Taher og tolken og et efterfølgende besøg på den sprogskole, hvor Taher går tre gange om ugen, besluttede Allan Juul sig for at springe ud i det.
- Jeg gjorde det af to grunde. Dels vil jeg gerne være med til at gøre en forskel i forhold til at få flygtninge i arbejde. Dels har vi helt konkret brug for en ekstra hånd i firmaet, og det har vi fået i rigt mål. Udover at være praktisk håndlanger er Taher meget ihærdig med at lære fagudtryk og har udvist stor villighed med hensyn til at stå til rådighed. Og han gør det vel at mærke altid med et smil. En sådan holdning til arbejdet gør, at vi føler, at vi får rigtig meget igen, siger Allan Juul, der samtidig understreger, at det naturligvis også kræver noget af firmaet at have Taher i praktik.
For eksempel skal tålmodigheden være stor for hele tiden at sikre, at Taher – og de øvrige ansatte for den sags skyld - forstår opgaverne korrekt. I starten blev iPhonen derfor tit taget i brug, når der skulle oversættes ord, men det er ved at klinge af i takt med, at Taher bliver dygtigere.
Manglende danskkundskaber kræver også en særlig kemi mellem praktikanten og firmaets øvrige medarbejdere.
Elvedin Fazlic, der er ansat som lærling og udlært i 2018, er fra Bosnien men har boet i Danmark i mange år og taler flydende dansk:
- I starten var Taher lidt usikker og genert, når han skulle løse en opgave, men han forstår mere og mere, og det gør, at han også tør gå i gang med flere udfordringer, siger Elvedin Fazlic.
Han understreger, at selvom sproget betyder meget, så er der også andre ting, der skal falde i hak. For eksempel personlighed og indstilling til arbejdet.
Og her er Taher i en liga for sig. Så meget at tømrerfirmaet savner ham, når han ikke er der.
Virksomheder, der er interesserede i at få en flygtning i praktik, kan henvende sig til Jobcenter Horsens, Virksomhedsservice på tlf. 76294879 eller til virksomhedskonsulent Lene Oddershede på tlf. 21445788 / mail: virksomhedsservice@horsens.dk
290 flygtninge i Horsens Kommune deltager for tiden i et tre-årigt integrationsprogram bestående af danskundervisning samt et vejlednings/opkvalificeringsforløb eller virksomhedspraktik. For øjeblikket er ca. 70 flygtninge i Horsens Kommune i virksomhedspraktik.Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!