Veteraner går ikke rundt og skilter med, at de har det dårligt.
Derfor sender Horsens Kommune nu medarbejdere fra beskæftigelses-, social- og familieområdet på kursus i at spotte de veteraner, som har det særligt svært med at få en hverdag til at fungere.
I Horsens Kommune har man registreret, at mellem 20 og 40 veteraner oplever problemer efter hjemsendelse.
Kurset er led i en Veteranstrategi for Horsens Kommune, som Horsens Byråd netop har vedtaget.
Beskæftigelsesdirektør Frode Fårup fortæller:
- Langt de fleste veteraner kommer i kontakt med det kommunale system på grund af ledighed. I disse tilfælde handler indsatsen primært om at få den enkelte i beskæftigelse. Men vi ved også, at nogle forsøger at skjule eventuelle følgevirkninger af deres udsendelse. Ved at gøre en ekstra indsats for at få dem ud i lyset, øger vi deres muligheder for at komme i job og leve så normal en tilværelse som muligt sammen med deres familier.
Den 41-årige krigsveteran Harald Jensen fra Horsens vendte hjem fra nogle af krigens brændpunkter i 1999 og har efterfølgende startet foreningen ”Krigsveteraner og pårørende.” Han mener, det er et godt initiativ at sende kommunens personale på kursus.
- Sagsbehandlerne bør altid som noget af det første spørge, om man har været udsendt. Hvis svaret er ja, bør konkrete tegn som for eksempel en rodet økonomi få alarmklokkerne til at ringe. Den traumatiserede krigsveteran kan også opføre sig overgearet på Jobcentret og sige ja til helt urealistiske jobtilbud, fordi han ikke kan udholde at være i situationen og kun tænker på at komme væk hurtigst muligt. Hvis sagsbehandlerne kan aflæse disse signaler, kan de også tage højde for dem ved at hjælpe veteranerne ind på arbejdsmarkedet i et stille og roligt tempo, mener Harald Jensen.
Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) er det vigtigt at anerkende veteranerne for den indsats, de har gjort for det danske samfund og efterfølgende hjælpe dem på ret køl, hvis de har brug for det.
- Veteranerne har ydet en kæmpe indsats. Derfor må vi også modsat sørge for, at de trives, når de kommer hjem. Heldigvis har de fleste en god tilværelse, men vi ved også, at nogle slås med mere komplekse problematikker i form af fysiske handicap eller psykiske skader. Ved at give kommunale medarbejdere ekstra kompetencer, håber vi på at kunne hjælpe flere, siger Peter Sørensen.
For øjeblikket er 400 veteraner i Horsens Kommune registreret i Veterancentret. Hertil kommer et antal veteraner, som endnu ikke har ladet sig registrere.
Veteranstrategien:
• Kompetenceudvikling af kommunens medarbejdere
• Anerkendelse af veteraners indsats
• En sammenhængende og helhedsorienteret indsats over for veteraner og pårørende
• Et styrket samarbejde med faglige organisationer og frivillige foreninger