La Mascota Malbec



Indtil for godt 25 år siden producerede Argentina næsten udelukkende vin til eget forbrug. Der var tale om simpel og let bordvin, som ganske enkelt ikke var interessant for omverdenen, men i takt med en stor økonomisk krise i 1980’erne begyndte argentinerne at fokusere mere på kvalitet, med forhåbning om at kunne eksportere mere vin.

Argentina
Argentina er et land, som har oplevet en drastisk forandring af sit vinforbrug. Historisk set har argentinerne drukket vin som en helt naturlig del af det daglige væskeindtag, og selv børn, der i dag er i 30’erne, fik lov til at smage vin, der var fortyndet med vand. I begyndelsen af 1970’erne havde hver argentiner et årligt vinforbrug på – hold nu fast – 90 liter, altså mere end 2 flasker om ugen. Den økonomiske krise op gennem 1980’erne gjorde dog, at den gærede druemost blev skiftet ud med gåsevin, og det fik vinproducenterne til at skele til forbilledet Chile på den anden side af Andelsbjergene, som havde fået vind i sejlene, hvad angik eksport. Det krævede dog et helt andet fokus på kvalitet, som hidtil var blevet nedprioriteret til fordel for kvantitet. Dette kom, i takt med at man hev europæiske vinmagere og –konsulenter til landet, og de tog viden, erfaring og teknologi med sig, blandt andet ståltanke og egetræsfade. Mens en devaluering af den argentinske peso i 2002 gjorde det svært for argentinerne, der gerne ville rejse ud af landet, gjorde den pludselig eksporteventyret muligt for vinproducenterne. Nu begyndte flere tusinde at strømme til takket være den gode vekselkurs, og dermed kunne vinturismen også begynde at tage form.

Vinområdet
Størstedelen af argentinas vin dyrkes i den vestlige del af landet, der grænser op til Andelsbjergene. Her er klimaet hovedsageligt tørt, næsten ørkenlignende, med en nedbørsmængde der sjældent overstiger 250 millimeter om året, altså kun en tredjedel af den normale nedbørsmængde i Danmark. Det betyder, at vinavlerne er afhængige af kunstvanding, for den lille mængde regn er ikke tilstrækkeligt. Vandet får de far andelsbjergene, når sneen smelter i takt med forårets indtog, og via kanalsystemer fra bjergskråningerne og helt ned i bjergene kan man skaffe vand til vinmarkerne. En metode der kan dateres helt tilbage til 1500-tallet. De argentinske vinområder ligger generelt højt over havets overflade, og det er medvirkende til, at der i sommerhalvåret er meget varme dage med op til 40 grader, mens der om natten kan være ned til 10 grader. Perfekte temperaturer for druerne der modner og udvikler intense smagsaromaer om dagen, mens de kolde nætter nærmest præserverer druerne.

Vinen
La Mascota Malbec produceres i Mendoza området helt vest for hovedbyen Buenos Aries. Mendoza er den suverænt største vinregion i Argentina, med sine 145000 beplantede hektar og mere end 75 procent af landets samlede produktion. I dette område har winemaker Rodolfo ”OPI” Sadler fra producenten Santa Ana, udviklet denne fantastiske vin på 100 % Malbec druer. Fyldig og krydret smag med toner af mørke modne bær, lakrids og en let vanilje fra de 15 måneder på egetræsfad. Farven er dybrød og duften er frisk af rødbede og paprika. Passer perfekt til flæskesteg med sprød svær, glaserede rodfrugter, og krydrede retter.
 Vinen koster normalt 99,95 men kan købes i hele november til 49,- i SuperBrugsen Østbirk og Gedved.

smileyGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!
 

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025