
I Horsens er vi gode til at få flygtninge i arbejde. Vi har en større andel flygtninge i beskæftigelse end i resten af landet, og det har givet os en klækkelig belønning fra staten, som kan mærkes i kommunekassen.
- Vi kan noget i Horsens på det her område. Vores virksomheder tager et stort ansvar for at få flygtninge med, og vores jobcenter og sprogcenter er effektive, når det gælder om at lære dansk og lære at begå sig på det danske arbejdsmarked. Og ikke mindst har flygtningene selv gjort en stor indsats for at integrere sig og komme i gang med et nyt liv i Danmark. Jeg glæder mig over, at flygtninge i Horsens også har fået andel i de mange nye arbejdspladser, der er skabt det seneste år, fortæller Lisbeth Torfing (EL), formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
De 1.775.000 kroner fra staten kommer fra en aftale, som regeringen har lavet med Kommunernes Landsforening om integration. Kommunen får 25.000 kroner i tilskud per flygtning, der kommer i arbejde.
Virksomhederne er vejen
Erfaringen i jobcentret er, at flygtninge skal ud på virksomhederne. Derfor er virksomhedspraktik og løntilskud de mest brugte værktøjer til at få flygtninge i job.
- Det er ude på virksomhederne, at flygtningene rykker sig - både sprogligt, fagligt og personligt. Virksomhederne er gode til at byde ind og overkomme de sprogbarrierer, der nødvendigvis vil være. Vi går målrettet efter at skabe plads til flygtninge i de brancher, hvor der er gode jobmuligheder efter en endt praktik, fortæller Bjarke H. Thomsen, beskæftigelseschef i Horsens Kommune.
Mange flygtninge er kommet i fuldtidsjob, og blandt dem, som fortsat er ledige, har mange i perioder et småjob, som er et godt springbræt til fuldtidsjob.
Klar til arbejdsmarkedet
Ikke alle er klar til at komme ud på en virksomhed, lige når de kommer til landet - de mangler viden om arbejdsmarkedet og et vist danskniveau. Derfor tilbyder jobcentret et forløb, som giver indsigt i danske forhold, det danske arbejdsmarked og hvordan man søger et job.
I Sprogcenter Midt er undervisningen også målrettet arbejdsmarkedet. Allerede fra starten lægger underviserne vægt på mundtlige og arbejdsrettede sprogkundskaber. Formålet er, at flygtninge hurtigst muligt kan begå sig på en dansk arbejdsplads.
Horsens Kommune har en større andel beskæftigede flygtninge og familiesammenførte til flygtninge end i resten af landet. Det viser en opgørelse fra januar 2017 til februar 2018.
Antallet af beskæftigede flygtninge og familiesammenførte til flygtninge steg fra 100 personer i december 2016 til 171 personer i december 2017.
I april 2018 havde Horsens Kommune 258 personer på integrationsydelse. Det svarer til en andel af befolkningen (16-66 år) på 0,44%. I hele Danmark er andelen 0,50%.