
Romerne indførte katten til Europa. Den kom siden til Danmark i 1. årh. e.Kr. Illustration Sune Elskjær.
Slots- og Kulturstyrelsen offentliggør hvert år en liste over de ti mest opsigtsvækkende fund fra arkæologiske udgravninger fra året, der er gået.
Enhedschef for Fortidsminder Dorte Veien siger:
"2016 har budt på mange opsigtsvækkende arkæologiske fund og opdagelser. Årets fund gør os klogere på livet og dagligdagen for århundreder – ja årtusinder – siden. Der er fund i det store perspektiv som veje, skibe, møller og store palisader. Og så er der det nære liv, der fortæller om døden, med den rige barnegrav i Vendsyssel, en gravlæggelse i båd i Nordsjælland og den store fællesgrav i Odense."
På listen er blandt andet fundet af to katte ved Aalborg fra første århundrede f.Kr. Der er tale om det ældste fund af huskatte i Danmark. Det formodes, at kattene er kommet fra Romerriget til Limfjorden, som har udgjort en central færdselsåre i jernalderen for våben, luksusvarer, ideer og ”eksotiske” dyr.
Ved Kastbjerg Å syd for Mariager Fjord har arkæologer fra Museum Østjylland fundet resterne af den ældste plankebyggede vej i Skandinavien. Takket være en kulstof 14-datering har man kunne fastslå, at vejanlægget stammer helt tilbage fra bondestenalderen og dermed er op mod 1.000 år ældre end tidligere fundne tømmerbyggede veje i Danmark.
Og så kan et unikt fund af et 1250 år gammelt skibsvrag være en vigtig brik i historien om dansk skibsfart fra en periode, som er relativt uafdækket.
Årets top 10-liste i uprioriteret rækkefølge:
• Palisadeanlæg fra bondestenalderen, Frederikssund, Roskilde Museum
• Parterede dyr i en grav, Glostrup, Kroppedal Museum
• Skandinaviens ældste plankeveje, Kastbjerg Å, Museum Østjylland
• Sjælden gravform viser kontakt mellem Limfjorden og Wales, Aars, Vesthimmerlands Museum
• Stenbygget vandmølleanlæg, Hillerød, Museum Nordsjælland
• ”The missing link” – brikken i historien om dansk skibsfart, Storstrømmen, Vikingeskibsmuseet
• Barnegrav med gravgaver, Nordjylland, Vendsyssel Historiske Museum
• Danmarks største helleristningsfelt, Bornholm, Bornholms Museum
• Huskatte fra Romertiden, Aalborg, Nordjyllands Historiske Museum
• Fællesgrav i Odense, Odense Bys Museer.
Læs mere om de enkelte arkæologiske fund her.
Om top 10-listen
Årets Top10 tæller fund fra arkæologiske udgravninger til og med november 2016. F. eks. vil Guld-fundet fra Vikingeudgravningen ved Ribe først komme i betragtning til næste års liste. Betingelserne for at komme på Årets Top 10 er, at fundene har tilført betydelig ny viden og kommer fra en ny, arkæologiske udgravning. Foruden Slots- og Kulturstyrelsens liste åbner Nationalmusset i slutningen af januar den årelige danefæ-udstilling med fund fra det forgangne år.