
Som formand for SDE, Sammensluttede Danske Energiforbrugere (herefter SDE), har jeg modtaget en skriftlig forespørgsel til Horsens Kommune og kommunens mildest talt mangelfulde og misvisende besvarelse, der i medfør af forvaltningslovens § 7 kan pådrage Horsens Kommune ansvar.
Borgeren spørger, hvordan han kan blive fri for tvangstilslutning til fjernvarme, når fjernvarmenettet til sin tid rulles ud i det område, hvor han ejer en ejendom.
Spørgeren ønsker at vide, om installation af en varmepumpe - et VE-anlæg - vil medføre, at hans ejendom ikke pålægges tilslutningspligt.
Jeg vedhæfter e-mailtråden, som den i tidsrummet fra den 3. til den 8. maj 2017 udspandt sig mellem borgeren og kommunens medarbejder, benævnt X.
Som det fremgår, anfører X indledningsvis, at:
”Det klokke klare svar er at det kræver en dispensation fra den tinglyste tilslutningspligt til den kollektive varmeforsyning, hvis du vil undgå betaling til fjernvarmen i fremtiden.”
Der blev den 2. juli 1987 med hjemmel i den dagældende tilslutningsbekendtgørelse på ejendommen tinglyst en
”tilslutningspligt til et kollektivt varmeforsyningsanlæg, naturgasforsyning fra Naturgas Syd I/S.”
Deklarationsteksten har således intet med et muligvis kommende fjernvarmeforsyning at gøre, og konverteringen af området fra naturgasforsyning til fjernvarme vil kræve, at deklarationen aflyses.
X konstaterer derefter, at
”Derudover ligger der en lokalplan som siger tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning.”
Den relevante lokalplan 213 af maj 2005i indeholder i § 8.02 denne bestemmelse:
”Området forsynes med vand fra Horsens Vandforsyning, el fra Energi Horsens og varme fra DONG (naturgas).”
Lokalplanområdet er med andre ord for det første udlagt til naturgasforsyning og ikke fjernvarme, mens planen for det andet intetsteds omtaler tilslutningspligt.
X fremturer, idet han bemærker, at
”Derudover har byrådet besluttet at i skal have fjernvarme i 2017, fjernvarmen kommer til Risengård i 4 kvartal 2017”.
Dette er direkte forkert, da byrådet i Horsens for tiden kun har besluttet at ændre den kommunale varmeplan, så naturgasområder konverteres til fjernvarme.
Kommunens varmeplan er retningsgivende for fremtidige lokalplaner, men har ingen retsvirkning overfor borgerne.
Hvis en lokalplan pålægger ejendomme i forsyningsområdet tilslutning til naturgas, eller hvis den ikke pålægger tilslutningspligt til nogen form for kollektiv varmeforsyning, forudsætter pålæg af tilslutnings-pligt til fjernvarme vedtagelse af et tilslutningsprojekt.
Et tilslutningsprojekt skal sendes i høring ved de berørte ejendomsejere, før det kan vedtages, og dermed annullere en eventuel tilslutningspligt til naturgas.
Tilslutningspligt til fjernvarme er først gyldig overfor den enkelte ejer, når den pågældende har mod-taget en individuel afgørelse med angivelse af beslutningens retsvirkninger.
Det følger af tilslutningsbekendtgørelsens § 15ii, at ejendomme der opfylder blot en af betingelserne i bestemmelsen ikke kan pålægges tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning, her fjernvarme.
Ikke desto mindre bemærker X, at
”Kommunen har derfor en klar holdning til hvilken opvarmningsform du skal have. Det er fjernvarme.”
Da kommunens præferencer i henseende til opvarmning af ejendomme viger for lovgivningen, er X’s rådgivning uden anden konkret betydning end en nærliggende risiko for erstatningsansvar.
X tilkendegiver, at
”Derfor er kravet om en 2020 energikrav også rimeligt, set i forhold til de bindinger der allerede ligger på din ejendom.”
Hverken lokalplan eller tilslutningsbekendtgørelse rummer mulighed for at rejse sådant krav, derfor kan X’s bemærkning kun forstås som endnu et forsøg på at skræmme borgerne til, at lade deres ejendomme tilslutte fjernvarmen.
X meddeler derpå borgeren, at
”Hvis du ikke vil have fjernvarme, vil det med stor sandsynlighed betyde, at du kommer til at betale de faste afgifter til fjernvarmen fra 2026.”
Hvis ejendommen er omfattet af retskravet på fritagelse i tilslutningsbekendtgørelsens § 15, skal der ikke betales til fjernvarmen, så også her bevæger X sig på tynd is.
X bemærker afslutningsvis, at
”Hvis du ikke ønsker fjernvarmen ind i dit hus, står det dig frit for at installerer en varmepumpe, det er der ikke et forbud i mod, men afgiften fra 2026, står ved magt indtil vi evt. giver dig en dispensation, pga. indfrielsen af 2020 kravet.
Til det sidste spreder X misinformation, der enten er et udtryk for ukendskab til reglerne eller for et forsøg på at skræmme borgerne til ikke at investere sig ud af den truende tilslutningspligt til fjernvarme; uanset forklaringen er resultatet forstemmende.
Jeg imødeser politikernes snarlige kommentarer til den generelle og den konkrete kvalitet af forvaltningens informationsniveau på dette felt.