Krimimessen i Horsens har fundet sted siden 2001 og fra 2007 er den blevet afholdt på FÆNGSLET i Horsens som må siges at være den perfekte ramme for en bogmesse som kun handler om kriminalromaner.
Tilbage i Sattrup, som ligger mellem Østbirk og Gedved, bor Maria Bruun Fanø sammen med sin mand Ulrik og datteren Frigga. De flyttede fra storbyen til landsbyen for otte år siden da de trængte til roen i de skønne omgivelser hvor der er højt til himlen.
Det hele begyndte på skolebiblioteket
Maria Bruun Fanø arbejder som freelance boganmelder og journalist på Horsens Posten Weekend, men for at forstå Marias store kærlighed til bøgerne skal vi tilbage til hendes folkeskoletid:
- Det startede på skolebiblioteket, hvor en skøn bibliotekar indførte mig i bøgernes verden og hele tiden præsenterede mig for nye bøger. Jeg lånte masser af bøger med hjem. Man skal forstå at jeg har far som også er glad for bøger, så først læste jeg bogen og derefter han – og til sidst diskuterede vi bogen – det var bare så hyggeligt.
Bøgerne har altid fyldt meget i Marias liv, men i en lang periode blev bøgerne lagt på hylden og hun troede hun skulle forfølge en erhvervskarriere for at komme til tops. Men hun røg ned med et brag i 2003 og fik konstateret PTSD og lå bare hjemme og kunne intet.
- Ikke engang en fjernbetjening kunne jeg bruge, det måtte Ulrik klare for mig. Og jeg skulle bæres på toilettet. Det var meget voldsomt. I denne periode bestilte jeg masser af bøger fra bibliotekets hjemmeside og Ulrik hentede dem hjem til mig. Der stod konstant 30 bøger i en stak ved siden af mig og jeg læste en bog om dagen. Det var det eneste jeg kunne i den periode. Jeg slugte bøger og legede med tanken om at arbejde mere med bøger.
Da Maria blev raskmeldt, blev hun kontaktet af jobcenteret som sagde at de lige havde jobbet til hende. Et firma manglede en bogindkøberassistent og det var lige hende. Desværre var hun ikke helt klar og røg ned endnu en gang.
En blog satte det hele i gang
Maria tager et sip af sin te for fortæller hvordan kun fik slået hul ind i bogverdenen:
- Nu vidste jeg at det med bøger, det var mig, men hvordan kommer man i gang? Jeg lavede en blog på nettet og fik forfattere til at sponsorere bøger som jeg fik brugerne til at diskutere og bøgerne var præmier. Jeg fik bl.a. bøger fra Mogens Lykketoft, Vivi Flindt, Diana Benneweis og en dag ringede Stig Tøfting mens jeg var ude at handle og han ville da også gerne donere en bog – jeg var mundlam!
Tilfældigheder gjorde at Onsdags Avisen Horsens fik øje på Maria. I hendes datter Friggas dagpleje var der en mor som var datter til Torben som havde Onsdags Avisen, og Maria sagde henkastet til hende:
- Du må gerne sige til din far at hvis han mangler en til at skrive om bøger i avisen, så vil jeg godt gøre det. Det gav pote og Torben ville gerne samarbejde og jeg gik i gang, og aftalen var at jeg skulle skrive en side om måneden. Men mere vil have mere og jeg greb chancen hver gang der var en mulighed for at få mere i avisen. Jeg begyndte med at skrive om de bøger jeg fik tilsendt, og det greb om sig.
Mit første interview
For to år siden ved Krimimessen blev Maria Bruun Fanø spurgt om hun ville lave et interview. På dette tidspunkt havde hun aldrig lavet et interview og var skræmt ved tanken:
- Det kan jeg ikke, det har jeg aldrig prøvet før! Men min indre Pippi Langstrømpe sagde det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg! Jeg tog til interviewet med en engelsk forfatter som hedder Clare Mackintosh og jeg fandt ud af, at hun var rigtig sød og et helt almindeligt menneske ligesom os andre. Jeg fandt også ud af at møde andre på tomandshånd er helt ok og ikke farligt.
Marias grundfilosofi er, at det aldrig har været hendes job at anmelde bøger, det er hendes liv. Alt hvad hun laver handler om bøger. Når man besøger hendes og Ulriks hjem er der heller ingen tvivl om, at bøger helt bogstaveligt fylder godt op deres liv og hjem.
- Hver en chance jeg får, den skal jeg tage. Jo mere jeg kan komme ind i branchen, jo federe er det. Jeg kan mærke at jeg begynder at høste frugterne at det hårde arbejde.
Interviewe Jan Guillou? Det kan jeg ikke!
- Sidste år fik jeg den ære at lave interview med en de største nulevende forfattere, svenskeren Jan Guillou som bl.a. er kendt for Carl Hamilton og bøgerne om tempelridderen Arn. Jeg sagde først nej til at interviewe ham, da han er simpelthen for stor og min ærefrygt var kæmpemæssig. Det kan jeg ikke, jeg er ikke dygtig nok. Der blev heldigvis presset på og jeg sagde ja til møde ham i København på Hotel d’Angleterre og gik ind til mødet med en vis frygt, da rygterne om Jan Guillou sagde, at han havde et anstrengt forhold til journalister, da mange af dem havde været hårde ved ham i forbindelse med hans sidste bog.
Mødet med svenskeren blev fantastisk, for da Maria trådte ind i lokalet, mødte hun den sødeste ældre herre og da de havde talt i 1-2 minutter og han havde set hende an, så sad han hurtigt med fagter og klap, og fortalte hende de historier som journalisterne ikke måtte spørge om. Det hele sluttede med at han meget galant gav Maria et gammeldags håndkys – hun svævede ud og kunne gå på vandet bagefter.
Messen begyndte med krimi-bingo-banko
Da Maria Bruun Fanø var med på Krimimessen for første gang for syv siden var det egentlig ved et tilfælde:
- Da jeg var på messen første gang for syv år siden, troede jeg ikke jeg var krimilæser. Det var for voldsomt og blodigt, så det gad jeg ikke. Næ jeg skulle have kærlighed og romancer. Nej, krimier det var ikke mig! Jeg forslog Jette Holst på Horsens Biblioteker en idé om at lave Krimi-bingo-banko, som det sidste indslag på messen. Forlagene sendte masser af præmier og det første år var de 40 præmier og 15 deltagere, så alle gik hjem med både to og tre bøger. Forlagene blev opfordret til at sende forfattere til banko og de kom!
Maria synes stemningen på Krimimessen er helt særlig og hendes historie med Jussi Adler-Olsen vidner da også om det:
- På messen mødte jeg Jussi og spurgte ham henkastet om han ikke skulle være med til bingo-banko om eftermiddagen som oplæser? Det lyder fandeme sjovt, det vil jeg gerne sagde han. Ved selve bingo-banko havde man også fået forfatter Steen Bille til at læse op. Der var mange præmier og alt for få deltagere, så om eftermiddagen løb man tør for spørgsmål og Steen Bille og Jussi Adler-Olsen begyndte at freestyle og fandt på spørgsmål så de sidste præmier kunne skifte hænder. Folk var ellevilde og der blev talt om krimi-bingo-banko på FÆNGSLET.
I Jussi Adler-Olsens sidste bog Selfies har han brugt begrebet Bingo-Banko, hvilket har overrasket Maria meget og som Jussi Adler-Olsen fortalte hende senere: Gode oplevelser skal altid med i mine bøger!
Krimi Bingo-Banko er blev en stor succes på messen og for to år siden spillede man med 40 plader og må afvise folk til spillet, på grund af det store tilløbsstykke. Sidste år var der udvidet til 75 plader og i år er der 100 plader man kan vinde bøger på.
- Det var min vej ind på Krimimessen og jeg møder masser af mennesker og har udbygget mit netværk. Her møder jeg mennesker som jeg ikke ser dagligt både forfattere og forlag. Vi kommunikerer dagligt mest via e-mail og chat. Så derfor er messerne meget vigtige og branchen kalder det også for en fætter- kusinefest fordi vi på krimimessen kun har krimiforfattere med. I Horsens er vi tætte på hinanden og messen er meget mere intim end andre bogmesser - stemningen er helt fantastisk.
Ny avis - nyt job
Da Onsdags Avisen Horsens lukkede i 2018 stod Maria uden arbejdsgiver:
- Min gamle avis lukkede sidste år og jeg skiftede til Horsens Posten Weekend. I det skifte blev der krævet mere af mig og kravene blev højere. Det var lidt svært i begyndelsen, for jeg troede ikke helt på mig selv, men det har givet mig blod på tanden og der er kommet gode ting ud af det – sidste år lavede jeg 28 interviews.
Maria er taknemmelig for, at hendes nye redaktør stiller højere krav til hende, men hun er også meget ydmyg:
- Det er sket en udvikling og jeg skriver helt anderledes end jeg gjorde for to år siden. Jeg vil bare lave mere. Jeg er autodidakt og har altid elsket at skrive fristil, dagbøger og historier. Så det har aldrig lagt fjernt fra mig. Jeg er taknemlig for at Horsens Folkeblad har valgt at satse på mig, selvom jeg ikke er formelt uddannet.
Arbejdslejr før messen
Når Maria Bruun Fanø skal forberede sig på sine opgaver med årets Krimimesse, lukker hun sig inde og isolerer sig fra omverdenen og hun forklarer:
- I år er jeg startet tidligt med at læse, men det er jeg ikke. Jeg begyndte 1½ måned før krimimessen, men der er kommet masser af andre opgaver ind som har taget mine vågne timer. Så reelt begynder jeg i weekenden på at bure mig ind med mine bøger i tre intensive uger, hvor jeg ikke er tilgængelig. Der skal læses meget intensiv, skrives bunker af notater og forberedes interview til Krimimessen. Så Ulrik og Frigga ved jeg ikke er tilgængelig i denne periode, hvilket de er fuldt indforstået med.
Årets tema på Krimimessen
Temaet i år er gerningssteder og man kan møde retsmedicinere og høre hvordan de arbejder. Programmet er tætpakket og det er umuligt at nå det hele og man må prioritere. Her kan man også møde forfatterne som går rundt på messen og taler med gæsterne.
På årets Krimimesse kan du blandt andet møde Jussi Adler-Olsen er en ligeså stor fortæller live som i sine bøger. Mød Camilla Läckberg som er Sveriges største krimisucces og Sofie Sarenbrant som har skrevet Syndebukken.
Årets store trækplaster er skotske Ian Rankin som er kendt for sine krimier om kriminalkommissær Rebus.
Kildall