Velux åbner LKR Innovation House i Østbirk



ØSTBIRK - Mandag den 12. maj indvies Velux koncernens bæredygtige satsning på stort udviklingscenter i Østbirk.

Af Per Bonde. Foto Arendina Post de Jong

Velux koncernens beslutning om at satse på Østbirk som center for koncernens fremtidige innovation bygger ovenpå tidligere innovative beslutninger om aktiviteter i Østbirk.

Det første produktionssted for Velux ovenlysvinduer var i Østbirk, i et efter nutidens forhold meget begrænset værksted på omkring 120 m2. Det blev etableret i 1946, og siden da er det gået stærkt. Med løbende udbygning af primært produktionskapaciteten, men også udviklingsfaciliteter rundt på det store område.

Tidlig bevidsthed om miljø og bæredygtighed

Det har i mange år ligget i Velux’ DNA, at bæredygtighed skal tænkes ind i koncernens produkter og aktiviteter. Det medførte, at direktør Lars Kann Rasmussen i 1995 traf beslutning om at bygge 2 kæmpestore lagerhaller udelukkende i ubehandlet træ. Det var nyskabende i et land, der ellers udelukkende benyttede beton til etablering af erhvervsbygninger.

Lars Kann-Rasmussen har altid haft den filosofi for udvikling, at et eksperiment er mere værd end 1000 eksperters ideer. Så de to lagerhaller i ubehandlet træ var at betragte som et eksperiment – godt nok af de lidt større.
 

Hvordan er det så gået

Da man i 2022 begyndte at se på, hvor innovationscentret skulle placeres, blev det hurtigt klart, at de to snart trediveårige lagerhaller ville være helt perfekte som udgangspunkt for projektet. Godt nok kunne man selvfølgelig se, at bygningerne ikke var nye, men det var også helt klart, at der er rigtig mange år tilbage i dem. Lars Kann-Rasmussens eksperiment var med andre ord vellykket, og det blev besluttet, at de to lagerhaller udvikles til en ramme om alle Velux-koncernens udviklingsaktiviteter.
 

LKR Innovation House

Innovationscenteret er opkaldt efter Lars Kann-Rasmussen, søn af VELUX grundlægger, og viderefører familiens vision om at sætte mennesker og arbejdsmiljø i centrum, for eksempel gennem løsninger der bringer mere dagslys ind i byggerier.

De to lagerhallers nye liv er et fantastisk eksempel på cirkulær økonomi. De 9.500 m2 lagerhaller er omdannet til 14.000 m2 State of the Art faciliteter for 500 medarbejdere. Det har været en lang ombygningsproces, der stort set har kostet det samme som at starte fra nyt i traditionelle materialer, men miljømæssigt har det givet store fordele.

Ved at genbruge hallerne og materialerne i dem, er det lykkedes at spare godt 4.500 tons materialer, og dermed har bygningerne opnået et CO₂-aftryk på bare 4,6 kg CO₂e/m²/år. Det er omkring en tredjedel af det aftryk myndighederne kræver ved nye byggerier i dag – det er da imponerende.
 

Fantastiske forhold for medarbejderne

Der er en balanceret blanding af kontorpladser, laboratorier og værksteder der alle understøtter produktudviklingen i Velux. De nye rammer er designet til at fremme samarbejde og styrke kreativiteten på tværs af hele virksomheden. Det er tydeligt, at der ved indretningen af bygningen er taget hensyn til den seneste viden om arbejdsmiljø og indeklima.

Jeg har i mine 44 år på arbejdsmarkedet tilbragt utrolig mange timer i store virksomheders kontormiljøer, og med det som baggrund, kan jeg med overbevisning sige, at jeg aldrig har oplevet så gennemførte løsninger for de medarbejdere, der skal have deres daglige gang i bygningen, uanset om de tilbringer deres tid ved et skrivebord, på et værksted eller et laboratorie.

Stort tillykke til Velux og medarbejderne i Østbirk med et innovationscenter, der kommer til at stå som et fyrtårn for etablering arbejdspladser mange år frem.
 

Fakta om LKR Innovation House: 

  • Den største materialebesparelse stammer fra genbrug af den oprindelige betonsokkel,  eksisterende tagkonstruktion og bærende limtræsbjælker (glulam purlin), træfacader, udhæng og indvendige betonvægge. Samlet er der sparet 4.576 tons materialer.
  • LKR Innovation House har et CO₂-aftryk på 4,6 kg CO₂e/m²/år. 
  • CO₂-aftrykket er langt under de danske krav til kontorbyggeri og vil forblive det i mange år. Ved indvielsen i maj 2025 er kravet 12 kg CO₂e/m²/år. 
  • Bygningen blev oprindeligt opført i 1994 som et træbaseret lager- og logistikcenter og indviet i 1995. 
  • Ubehandlet træ er brugt som det primære byggemateriale i konverteringen til LKR Innovation House for at reducere indlejret CO₂. 
  • Det oprindelige træ og andre materialer er nænsomt restaureret og genanvendt. 
  • Byggearbejdet med konverteringen begyndte i februar 2023. 
  • Det oprindelige 9.500 m² lager er opgraderet til gældende standarder og ombygget til et moderne innovationshus på 14.000 m². 
  • Bygningen er designet med fokus på fleksibilitet og er let at tilpasse skiftende behov takket være et internt modulbaseret gitterdesign. 
  • Det 20.000 m² store område omkring bygningen er landskabsbearbejdet med respekt for den naturlige flora og fauna. 
  • Naturen er integreret i bygningen, så flest mulige arbejdspladser har udsigt til grønne gårdrum eller det omgivende landskab. 
  • Over 400 VELUX vinduer er installere
     

Lignende artikler

Per Bonde

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025