
Horsens Kommune er i fuld gang med arbejdet med at oprense den kyststrækning på Endelave, hvor bl.a. bananer og emballage er skyllet i land efter et skibssammenstød.
Tirsdag den 27. marts 2018 stødte fragtskibet BBC Neptun og containerskibet Delphis Gdansk sammen i Storebælt. Ved sammenstødet røg flere containere i vandet, og en eller flere af dem blev smadret, så lasten af umodne appelsiner, avocadoer og bananer røg i vandet. Frugterne er efterfølgende skyllet i land bl.a. på Endelaves kyst, hvor der også er blevet fundet rester fra træpaller samt pap- og plastikemballage.
De samlede mængder strandingsgods på Endelaves kyster er vanskelig at vurdere, men der ligger bananer på strækningen Lynger Hage til Øvre, dvs. en kyststrækning på ca. 7-8 km, og nogle steder ligger der ca. 100-150 bananer pr. meter.
Ingen akut risiko
Horsens Kommunes miljøvagt blev orienteret om strandingsgodset i påsken og vurderede, at der ikke er tale om en akut forurening.
- Det skal understreges, at der ikke er en akut risiko for forurening af området i forhold til dyre- og plantelivet, men frugten bliver vanskeligere at håndtere, som tiden går. Samtidig bliver plastic m.m. rullet mere og mere ind i sand og sten, og det bliver derfor også vanskeligere at håndtere og sortere. Derfor gør vi, hvad vi kan for at komme hurtigst muligt i gang, siger biolog Lene Thomsen, Horsens Kommune.
Oprensningen er imidlertid en større indsats med mandskab og materiel, der skal planlægges og transporteres til Endelave.
- Vi har ventet på, at der ikke længere driver strandingsgods efter skibssammenstødet i land, og vi er i fuld gang med at tilrettelægge oprensningen af kyststrækningen. Vi forventer, at oprydningen vil foregå manuelt med mandskab, greb og maskiner samt containere til opsamling af materialer, fortæller ingeniør Tommy Krogh Abrahamsen, Horsens Kommune.
Oprensning af kyststrækningen forventes igangsat i løbet af nogle dage og senest i starten af næste uge.
Derudover er Horsens Kommune er i øjeblikket i gang med at afklare de forsikringsmæssige aspekter i sagen og har kontakt til rederi og forsikringsselskab, ligesom kommunen løbende er i dialog med beboerforeningen på øen.