Scenen blev sat fra morgenstunden ved at se musikvideoen “Hvidsten kro” med Lars Lilholt. Derefter fik alle elever deres personlige og hemmelige rollekort. Alle havde hemmeligheder - måske var de modstandsfolk, måske sympatisører, måske stikkere eller blot en drøm om igen at spise ægte chokolade.
Hver familie fik også rationeringskort og en indkøbsliste. For at gøre det realistisk, så havde de fleste familier ikke penge nok, så de var nødsaget til at tjene penge ved at begå ulovligheder - at sælge rationeringskort, at sælge ulovlige varer som ægte kaffe, at få penge fra værnemagten ved at opsnuse modstandsfolk. Hvis man havde råd, så kunne eleverne naturligvis få æggekage i skolekøkkenet, hvor der var kro.
“De var virkelig i klemme”, sagde Oliver Aagaard Jensen om det danske politis opgave. Han skulle både adlyde værnemagten, opretholde ro og orden, stoppe ulovligheder og bevare tilliden fra danskerne.
Når eleverne var i tvivl, så gik de til spillederen, lærer Iben Leth Jensen, for at få et råd. Men som regel fik de blot sat fokus på de etiske dilemmaer. Gennem indlevelse i perioden, så kunne eleverne selv regne ud, hvordan danskerne reagerede. Et eksempel er den fortvivlede modstandsmand, Mikkel Lykkegaard Christiansen, som skulle modtage en sending fra en engelsk, flyver på p-pladsen. Men værnemagten havde opdaget, hvilket vindue pakken blev smidt ud af og patruljerede konstant. Mikkel blev spurgt, hvad han troede, de virkelige modstandsfolk havde gjort? Han tænkte lidt, lyste op i et smil og sagde: “Jeg stiller mig i skolegården og blinker med lys i stedet for!”. Han løste problemet ved at bruge sin historiske indlevelsessans og forståelse for perioden.
“Det var jo ikke alle tyskere, som var onde!”, sagde Viktor Finseth Nielsen, som var leder af værnemagten. Det er et udtryk for de nuancer, som 6. årgang har lært gennem rollespillet. At der var mennesker bag uniformerne, at alle kunne mærke effekten af besættelsen, at det krævede mod at være i modstandsbevægelsen og at det var svært at vide, hvem man kunne stole på.
Vigtigst af alt, er det måske, at eleverne har fået en forståelse for, at frihed er værd at kæmpe for og ikke er en selvfølge for alle.