Bestilt arbejde fra Skatteministeriet



- Det er upassende, at ministeriet bruger danskernes skattekroner på at undersøge noget, som dybest set er partipolitisk. Det er bestillingsarbejde, og derfor er konklusionerne også meget forudsigelige, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, og tilføjer:
- Til gengæld glæder jeg mig over, at analysen også peger på, at ordningen har en positiv effekt på sort arbejde. Det har ministeriet hidtil afvist, men her er der nye toner. Det er en af de ting, som vi også hører fra håndværksmestre i hele landet, at kunderne igen efterspørger sort arbejde.
Rapporten påpeger også, at BoligJob-ordningen ikke har nogen signifikant effekt på arbejdsudbuddet.
- Ministeriet har ellers så sent som i februar i år fremlagt et notat, der viste, at effekten var større end den, de ser i dag – faktisk af samme størrelsesorden som beskæftigelsesfradraget. Så her må vi opfordre ministeriet til at bestemme sig for, hvilke af tallene de mener, er de rigtige, siger Torben Liborius.
Samtidig konkluderer skatteministeren, at BoligJob-ordningen udelukkende er et konjunkturredskab, der skal skabe arbejdspladser i dårlige tider.
- Her må vi bare sige, at BoligJob-ordningen er meget mere end det. Den mindsker det uproduktive gør-det-selv-arbejde, gør sort arbejde hvidt, skaber arbejde særligt i landets yderområder, og den er en hjælpende hånd til travle familier. Husk, at over en halv mio. danskere har brugt ordningen, så den er en meget relevant håndsrækning for helt almindelige familier. Samtidig skal man huske på, at den netop skaber arbejdspladser i de mindre virksomheder, som ikke kan få andel i opgaverne på de store anlægsprojekter i de større byer, forklarer Torben Liborius.
Dansk Byggeri undrer sig også over, at man ikke i højere grad lader sig inspirere af de gode erfaringer fra vores naboland Sverige. Hvis ordninger som Boligjob-ordningen – som regeringen postulerer – udelukkende er et konjunkturredskab, hvordan kan det så være, at Sverige vælger at holde fast i deres tilsvarende men langt dyrere ordninger, de såkaldte ROT- og RUT-avdrag, på trods af, at den svenske økonomi har klaret sig bedre end den danske og har haft opsving længe?
- I Sverige ser man nemlig på alle effekterne, mens den danske regering ser meget mere enøjet på ordningen. Det er ærgerligt, for så bliver ordningen ikke evalueret ud fra sin fulde effekt, og dermed ender vi med at snyde os selv for en masse positive effekter, herunder at sort arbejde gøres hvidt, siger Torben Liborius.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025