Borgere med misbrug bag sig hjælper andre



Michael er i dag fri af sit misbrug og har overskud til at hjælpe andre med at holde fast i beslutningen om et stof- og alkoholfrit liv. Til venstre Nasli Aslan fra Bo Trivsel, sammen med projektleder Karina Busch Simonsen. Foto: Per Algreen.

Få kontakt med et menneske, der har prøvet det hårde liv på egen krop.
Det tilbud får borgere nu i Horsens Kommune, når de har sluppet deres afhængighed efter et ukontrolleret forbrug af rusmidler.
Tilbuddet om i et halvt år at være tilknyttet en livline – eller en mentor - er led i det to-årige Projekt Viljestyrke, som i det daglige er forankret hos Bo Trivsel. Projektet søger lige nu deltagere i form af mentorer og mentees.
For at udbrede kendskabet til projektet bliver der holdt et informationsmøde for mentorer og mentees samt pårørende, behandlere og andre interesserede torsdag den 8. juni fra kl. 16.30 på Horsens Bibliotek
- Vi ved, at to mennesker der har været igennem de samme ting, kan udvikle kompetencer og ressourcer hos hinanden, når de mødes på et ligeværdigt grundlag. Med projektet håber vi på at kunne støtte borgerne i igen at få opbygget et betydningsfuldt netværk, der støtter dem i den videre proces og i bedste fald letter vejen til uddannelse eller beskæftigelse, siger Asbjørn Høj, der er leder for Center for Socialt Udsatte i Horsens Kommune.

For at deltage i projektet skal mentorerne have været stoffri og ædru i mindst to år, og de skal være afklarede omkring deres tidligere misbrug.
Disse krav lever 41-årige Michael op til. Han har været stoffri og ædru i 14 år efter et mangeårigt aktivt misbrug af både alkohol og stoffer.
Det var først og fremmest selverkendelsen, der banede vejen for, at hans eget lys begyndte at skinne for enden af tunnelen.
- Jeg indså, at jeg var på vej til at ødelægge alting for mig selv med min destruktive adfærd, og da min krop heller ikke længere kunne holde til misbruget, meldte desperationen sig, fortæller Michael, der fik brudt sin sociale arv ved at gå i behandling.

Men selvom det lykkedes ham at komme ud af misbruget uden en mentor, ville han rigtig gerne have haft én ved sin side.
- Det betyder utrolig meget at have et fornuftigt menneske tæt på sig, der selv har været misbruger og derfor kan drage den nødvendige omsorg og vise vejen. Den form for ligeværdighed giver én selvværdet tilbage, siger Michael, der håber, at han som mentor kan give den støtte til andre, som han savnede, efter at han selv havde været i behandling.

Ud over at være psykisk livline kan mentoren også samarbejde med sin mentee om at søge arbejde, få styr på økonomien, skrive ansøgninger til offentlige myndigheder, hente informationer hjem om for eksempel gratis tandpleje og meget mere.
Projekt Virkestyrke er støttet af midler fra Socialstyrelsen.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025