Der er travlhed i staldene; medarbejderne på de danske svinebesætninger mangler nemlig kolleger, men det ændrer ikke på, at grisene skal passes og plejes. I en periode har udenlandsk arbejdskraft været løsningen, men med udsigten til, at flere og flere vælger at flytte tilbage til især de østeuropæiske lande, bliver nødråbene fra de danske svinebønder kun højere og højere.
Rift om de ledige
Videncenter for Svineproduktion, SEGES i Fødevarer og Landbrug, har i 2016 lavet en analyse af arbejdskraftsbehovet hos danske svineproducenter. Den viser, at der på landsplan er behov for 8.800 medarbejdere. Bygholm Landbrugsskole har siden lavet en analyse af jobåbninger for ledige uden faglig baggrund, og her viser det sig, at der er ca. 800 jobåbninger for ledige med kort kursusforløb.
Den manglende arbejdskraft har gjort arbejdsledige, der har mod på at skifte branche, særdeles attraktive. For de kan med et kursus på 5 måneder få job som agroassistenter i netop svinebranchen. Kurset har eksisteret siden 2016 og har vist sig at være en bragende succes: 80% af kursisterne kommer efterfølgende i job.
En ny verden venter
Af de deltagere, der allerede har været igennem kursusforløbet, og nu er ansatte som agroassistenter, der var ikke mange, der på forhånd havde tænkt, at de skulle passe grise. Nogle har baggrund som pædagoger, kontorassistenter, sosu hjælpere og ufaglærte. Men som agroassistent er der gode arbejdsforhold, faste tider, og arbejdet med dyr, er der faktisk mange, der bliver grebet af.
Derfor er udfordringen nu at få udbredt kendskabet og få jobcentrene gjort opmærksom på den oplagte mulighed.
- Det er konsulenterne i jobcentrene, der skal godkende kursisterne og i det hele taget være med på idéen om et brancheskifte, så de skal selvfølgelig kende til muligheden og indgå som vigtige nøglepersoner, pointerer Irene Simonsen, der er projektleder.
Ikke en trussel mod faglærte landmænd
Kurset til agroassistent giver deltagerne et teoretisk fundament. Agroassistenterne går ikke ud og er eksperter i svineavl fra starten af, men de bliver godt klædt på og kan udfylde et job, fortæller Irene Simonsen.
Kurset er meritgivende, så agroassistenterne kan uddanne sig inden for landbruget senere.
- Så kan de på sigt blive afdelingsledere eller almindelige faglærte medarbejdere, fortæller Irene Simonsen.
Næste hold agroassistenter starter på Bygholm Landbrugsskole med løbende optag indtil 16. februar.