Efter en heftig debat såvel i og uden for menighedsrådet for Ovsted, Tåning og Hylke sogne sommeren igennem blev valgforsamlingen 15. september noget af et chok for det siddende menighedsråd.
Dets formand blev nemlig ikke genvalgt, og kun to ud af fem medlemmer valgt i Ovsted Sogn fik plads i det nye menighedsråd.
I Tåning sogn med to medlemmer blev alle udskiftet, og i Hylke sogn valgte alle fire nuværende medlemmer at undlade at genopstille. Så her blev kun valgt et nyt medlem, som 6. oktober blev suppleret med endnu et nyt medlem.
Men det hele fik en skarp drejning, da der i sidste øjeblik dukkede en liste op med 14 kandidater, der nu udfordrer de oprindeligt valgte.
Dermed er der såkaldt afstemningsvalg 17. november mellem to lister.
En mærkværdig fremgangsmåde
- Jeg finder det noget mærkværdigt, at de siddende medlemmer af menighedsrådet valgte at lurepasse til midt i oktober. De kunne jo have meldt sig allerede i september eller have taget nederlaget til efterretning, siger Sys Jensen fra Ejer.
- Der var jo gode grunde til, at de blev væltet. For eksempel, at de overhovedet ikke informerede i sognene om deres arbejde med blandt andet det nu danmarkskendte Cronhammar-projekt, fastslår hun.
Men der var andet og mere på færde end netop den udskældte kunstneriske nyindretning af Ovsted kirke.
- Gravearbejde i forholdene afslørede også, at reglerne om udbud, reglerne om inhabilitet og information af os i sognene var i strid med reglerne, påpeger Sys Jensen.
Vil skabe nye forhold
Hos de ni, der nu står sammen om liste 1, ”Folkekirke for alle”, er der enighed om, at linjen fremover skal være helt anderledes end den, det siddende menighedsråd har praktiseret.
- Jeg er godt tilfreds med, at de har fokus på åbenhed, information og inddragelse i stort som småt, siger Connie Teglgaard.
”Folkekirke for alle” ønsker også at genskabe en nær og vedkommende folkekirke, som tilbyder fællesskab, genkendelighed og traditioner.
- Der er selvfølgelig også brug for at konstruktivt samarbejde med alle øvrige, der lægger kræfter i det lokale arbejde, påpeger hun.
Grundig vurdering af præstegården
En af de store udfordringer for det nye menighedsråd bliver at få overblik over, hvorvidt Sneptrup præstegård fremover kan tjene som bolig for en ny, fastansat præst og dennes familie.
- Der er brugt over 400.000 kroner på arkitekt uden forudgående vurdering fra en ingeniør af, om den overhovedet på fornuftig vis kan restaureres, siger Ole Danielsen.
Den helt afgørende vurdering er først foretaget for nogle uger siden.
Udover dens resultat mangler også en vurdering af den betydning, det får, at motorvejen i baghaven udvides til seks mod nu fire spor. Det vil givetvis betyde mere larm, mere luftforurening og måske ulyst hos en ny præstefamilie til at søge stillingen i sognene.
- Det er godt, at ”Folkekirke for alle” vil inddrage alle gode kræfter inklusiv os, der bor i sognene, frem mod den bedste beslutning om præstegårdens fremtid, mener Ole Danielsen.
Aktiviteter inde og ude for alle
Betydningen af kirkens rolle i lokalsamfundet hænger i høj grad sammen med de aktiviteter, den står for udover de traditionelle kirkelige handlinger.
- Den vedkommende kirke er aktiviteter inde og ude for alle aldre, siger Anni Kehren.
Mulighederne er rigtig mange – det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne.
”Folkekirke for alle vil som noget nyt gerne lave en mandeklub, hvor mænd kan mødes på deres betingelser.
På den måde står ”Folkekirke for alle” for noget nyskabende – som også kan være bedre hjælp til ældre uden egen bil til at deltage i aktiviteterne.