Når sårbare elever kommer i clinch med hinanden på den gode måde, sker der ting og sager.
En rask brydekamp i faget idræt kan for eksempel være med til at give eleverne større selvtillid og mere mod på undervisningen.
Det mener lærere og pædagoger på STU (Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) på ASV Horsens – en institution for sårbare unge. Personalet arbejder bevidst med at øge indlæringen hos eleverne ved at bruge kroppen fysisk i undervisningen.
- Selvom det måske lyder mærkeligt, så kan dét, at eleverne får hinandens sved på sig, faktisk medvirke til, at de får mere selvtillid og bliver mere modige, siger Jesper Kjær Jensen, der qua sit job som lærer på ASV Horsens har deltaget i et internationalt forskningsprojekt, der skal komme med innovative løsninger til at hjælpe marginaliserede unge.
På skolen bliver betydningen af den kropslige kontakt særlig tydelig i faget idræt, mener han.
- Når eleverne kommer tæt på hinanden gennem de idrætslige øvelser, bringer vi dem samtidig lidt ud af deres komfortzone. De udvikler sig ved fysisk at mærke deres egne og de andres grænser, hvilket er fundamentalt ud fra et læringsperspektiv. Den nære kontakt – at personalet tør bruge sig selv med hud og hår - er derfor et uhyre vigtigt redskab i relationsarbejdet med de marginaliserede unge.
Også Ronni Prein, der er pædagogstuderende og i praktik på ASV Horsens, understreger de særlige krav, der stilles til personalet, hvis det skal lykkes med at inddrage eleverne fysisk i undervisningen.
- Det handler ikke kun om, at eleverne skal bringe sig selv i spil i forhold til hinanden. Lærerne og pædagogerne skal også turde involvere sig og være i stand til at kommunikere direkte med deres elever. Det kan være i form af et håndtryk, et klap på skulderen eller et kram.
Fra Danmark har ASV Horsens og VIA University College deltaget i det EU-støttede forskningsprojekt HIP - Inter-Professional module.
ASV Horsens er et tilbud til voksne og unge i at udnytte deres potentialer og håndtere funktionsnedsættelsert. Tilbuddet består af undervisning, vejledning og rådgivning.