
I Butik Madglad kan du købe mad, der er lavet af råvarer, som supermarkederne ikke kan sælge – enten fordi de er meget tæt på sidste salgsdato, eller fordi de er beskadigede. Sådan er konceptet for den butik, som eleverne Camilla Ribberholdt og Natascha Lund har udtænkt i forbindelse med deres eksamensopgave om cirkulær økonomi på EUX-Business.
- Vi har i vores projekt sat fokus på, at vi vil udnytte overskudsvarerne 100 procent. Derfor er tanken, at vi vil lave kompost af de råvarer, som vi ikke kan sælge eller lave mad af, fortæller Camilla Ribberholdt. Hun vil lige som sin makker gerne have en elevplads i en butik, når hun har afsluttet studieåret på EUX-Business.
Større forståelse for genbrug
Inden projektet kendte eleverne ikke meget til begreberne cirkulær økonomi, recycling og upcycling, men arbejdet med deres egen forretningsidé har givet dem en større forståelse for, hvad de indebærer.
- Jeg har fået mere mod på at købe genbrugsting, efter at vi har arbejdet med Butik Madglad, og så har jeg fået en god forståelse for, hvorfor nogle butikker kan sælge varer til en lavere pris, end andre kan, siger Natascha Lund.
Hun blev meget inspireret af et oplæg, som 3R Kontor holdt som optakt til projektet. Her fortalte direktøren om, hvordan de videresælger brugte kontormøbler, og hvordan de bruger møblernes historie som en del af deres markedsføring.
Teori og praksis
Andre grupper på EUX-Business har arbejdet med koncepter, hvor de fx vil genbruge byggematerialer eller sælge kasserede iPhones. Fælles for alle grupper er, at de har skullet omsætte den teoretiske viden fra deres fag til praktiske eksempler, der skal kunne gøres til virkelighed.
Det vil sige, at eleverne fx har skullet lave etablerings- og resultatbudgetter, markedsføringsmateriale, priskalkulation, it-baserede databaser over leverandører og 3D-illustrationer af deres butiksindretning.
- Det har været en rigtig god læring at skulle bruge vores teoretiske viden i praksis. På den måde giver fagene mere mening, og man finder ud af, at det, vi lærer, kan bruges til noget, understreger Natascha Ribberholdt.
Anbefalinger om cirkulær økonomi
Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har den 7. juni 2017 afleveret sine anbefalinger til at udvikle nye, grønne forretningsmodeller, mindske madspild og bruge færre ressourcer. Projektet på Learnmark Business er på den måde relevant i forhold til aktuelle udfordringer og efterfølgende politiske beslutninger.
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!