Covid-19: Overblik over nye retningslinjer og restriktioner



Af Horsens Kommune

Vi har samlet et overblik over de forskellige udmeldinger, og hvornår de forskellige tiltag træder i kraft, ligesom du finder links til bl.a. Kulturministeriet og Sundhedsministeriet, der har lavet nogle rigtig gode oversigter og spørgsmål-svar-guides, der kan gøre dig klogere på de mange spørgsmål, du måske sidder med.

Krav om mundbind – gælder fra torsdag den 29. oktober

Alle personer over 12 skal være iført mundbind eller visir i lokaler, hvortil offentligheden har adgang, herunder detailhandlen, i offentlig transport og i serveringslokaler (dog ikke, når man er siddende gæst).

For personale gælder kravet om mundbind, hvis de har kontakt til kunder eller besøgende, medmindre personalet befinder sig bag en afskærmning eller i et lukket rum, hvor kunder eller besøgende ikke har adgang.

Forsamlingsforbud – gælder fra mandag den 26. oktober 2020 til og med den 22. november 2020 

Allerede fra i morgen, mandag den 26/10, gælder det, at loftet for samlinger sænkes fra 50 personer til 10 personer. Almindeligt ophold og færden på en arbejdsplads er dog ikke omfattet af forsamlingsforbuddet.

Detailhandel

Der indføres forbud mod salg af alkohol i detailhandlen og kiosker efter kl. 22.00.

Butikker på over 2.000 m2 skal have synligt opsynspersonale, og mindre butikker på under 2000 m2 opfordres til at have synligt opsynspersonale.

I må meget gerne hjælpe med at kommunikere myndighedernes anbefaling om, at kun ét familiemedlem handler ind ad gangen.

Restaurationsbranchen

Restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder skal fortsat lukke kl. 22.00. Serveringssteder kan dog holde åbent mellem kl. 22.00 - 05.00 med henblik på at sælge take-away.

Natklubber, diskoteker eller lignende skal fortsat holde lukket.

Lokaler, der anvendes som spillesteder med stående publikum, skal holde lukket.

Serveringssteder skal skilte med, hvor mange personer, der må opholde sig på stedet og have skærpet fokus på at overholde anbefalingen om 1 meters afstand mellem gæster. Dertil opfordres serveringssteder til at indføre frivillig registrering af gæster for at hjælpe smitteopsporingen.

Herudover må I meget gerne opfordre gæster og besøgende til at downloade smittesporingsappen Smitte|stop.

Se mere på www.coronasmitte.dk/natklubber-vaertshuse-restauranter-spillehaller

Fitnesscentre, kulturaktiviteter m.m.

I lokaler, lokaliteter og arrangementer mv., hvor kunder, besøgende eller deltagere i al væsentlighed sidder ned på faste pladser med retning mod en scene, biograflærred, bane eller lignende, gælder det store forsamlingsbud stadig, hvor der må være op til 500 personer til stede, hvis sundhedsmyndighedernes anbefalinger omkring afstand, hygiejne m.v. overholdes.

Der skal bæres mundbind eller visir indendørs på kulturinstitutioner og idrætsfaciliteter, herunder museer, kunsthaller, spillesteder, kulturhuse, biografer, teatre mv.

Fitnesscentre m.v. må fortsat holde åbent for almindelige ophold og færdsel på tværs af aldersgrupper. I forbindelse med ét samlet arrangement eller én aktivitet såsom holdtræning, må der maksimalt være 10 personer til stede. Kunder i fitnesscentre m.v. skal bære, når de ikke træner. Det gælder dog ikke f.eks. i forbindelse med badning eller i omklædningsrum. Når kunderne forlader omklædningsrummet i træningstøj, behøver de ikke have mundbind eller visir på, heller ikke mellem maskinerne. Men de skal bruge mundbind eller visir på, når e kommer og går ind i omklædningen, og når de forlader stedet - eller opholder sig i fx et loungeområde.

Kompensationsordninger og hjælpepakker

For de virksomheder og selvstændige, der oplever tab som følge af ændringen i forsamlingsforbuddet fra 50 til 10 personer og forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22, vil der være mulighed for kompensation for selvstændige og faste omkostninger, der kan dække tabet. Der arbejdes på at få lovgivningen på plads så hurtigt som muligt.

Når ansøgningsvilkår, vejledninger mm. er klar, kan du finde dem på www.virksomhedsguiden.dk.

Hvis du har spørgsmål, kan du også ringe til Erhvervsstyrelsens hotline på tlf.: 72 20 00 34 mandag til torsdag fra kl. 8.30-16 og fredag fra kl. 9-15.

Informationsindsats

Horsens Kommune er på baggrund af politiets og sundhedsmyndighedernes anbefalinger særligt opmærksom på at styrke kommunikationen omkring de nye retningslinjer og anbefalinger. Derfor bliver der hængt informationsmateriale op i det offentlige rum hurtigst muligt, ligesom der vil blive kommunikeret på sociale medier, kommunens hjemmesider m.m.

Du kan desuden orientere dig yderligere i myndighedernes anbefalinger her:

Sundhedsministeriets oversigt over gældende og nye COVID-19-tiltag
Kulturlivet under COVID-19

Hvis du mangler yderligere informationsmateriale, kan det sidste nye fra sundhedsmyndighederne hentes her

Test

Det er fortsat vigtigt at lade sig teste ved symptomer eller ved mistanke om, at man har været udsat for smitte.

Pt. skal der bestilles tid på forhånd, inden man kan blive testet. Hvis du har symptomer på COVID-19, og føler dig syg og oplever, at du har behov for en sundhedsfaglig vurdering, inden du bestiller tid til COVID-19 test, skal du kontakte praktiserende læge eller vagtlæge.

Personer uden symptomer eller personer med milde symptomer, som ikke føler sig så syge, at de har behov for en sundhedsfaglig vurdering, kan benytte den åbne henvisning via coronaprover.dk

Vigtigt at undgå kontakt til andre ved tegn på sygdom

Ved tegn på sygdom er det vigtigt at isolere sig og dermed undgå kontakt til andre – hvis muligt også familiemedlemmer. Hvis du har medarbejdere, der ikke har mulighed for at gå i selvisolation, kan Horsens Kommune stille isolationsfaciliteter til rådighed for smittede borgere.

Ulla Hjort, udviklingskonsulent i Horsens Kommune, er behjælpelig med information om muligheden og kan kontaktes på ulla.hjort@horsens.dk eller tlf. 76 29 35 46.

Tak for din hjælp

Vi vil desuden sætte stor pris på, at I deler og gør opmærksom på de nye restriktioner fx ved at aktivere budskaberne digitalt via sociale medier, hjemmesider, nyhedsbreve, m.m.

Hvis du har spørgsmål til sundhedsmyndighedernes COVID-19-anbefalinger og til, hvordan du skal håndtere dem i din virksomhed, er du velkommen til at kontakte Charlotte F. Gjørup, sundheds- og ældrechef ved Horsens Kommune.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025