Der er mere end svin og turister i landområderne



Den administrerende direktør for en milliardstor pengetank Jesper Nygård var den anden dag i pressen med et skarpt budskab. En pengetank som både borgmestre og byggeprojekter ofte er afhængige af - og derfor en mand, der bliver lyttet til.

Han sagde, at udkantsdanmark lige så godt kan få ud af hovedet, at affolkningen vil stoppe, at unge mennesker igen vil bosætte sig og arbejdspladserne komme tilbage. I stedet skal man gribe de faktiske muligheder. Her taler han om landbrugsbedrifter med op til 1.000 hektarer, zoner med gigantiske solcelleanlæg og vindemølleparker og turisme. Eller kort sagt: Man kan opdrætte svin, lave strøm og passe turister.

Jesper Nygård vurderer, at manglen på livsvigtige ressourcer i fremtiden bliver den helt store udfordring for verdensøkonomien, hvilket kan skabe en renæssance i yderområderne. Han mener, at det derfor nu handler om at have modet til at vælge til og fra og satse på noget nyt. Hele landsbyer, der har udspillet deres rolle, skal lukkes ned, hvis andre skal overleve. Ellers ender mange kommuner som sociale tabere, mener han.

Jesper Nygård har uden tvivl ret i én antagelse. Befinder man sig i en krise, er man nødt til at prioritere og fokusere, hvis man vil arbejde sig ud af suppedasen. Det er også hævet over enhver tvivl, at mange landkommuner er i krise. Der skal derfor træffes nogle valg.

Landbruget kan nemt være et område, hvor Danmark kan komme til at spille en større rolle i fremtidens verdensøkonomi. Her er vi allerede ude i verden kendt for kvalitetslandbrugsprodukter. Spiller vi vores kort rigtigt, kan vi skabe mange arbejdspladser - også i de mange erhverv, som er underleverandører og knyttet til landbruget og i sidste ende skabe store indtægter til vores fælles velfærd.

Jeg har dog svært ved at se for mig, at dele af udkantsdanmark bare vil acceptere, at blive lukket ned – fordi de ikke på papiret er rentable. Jeg tvivler nu også på, om det overhovedet er rigtigt. Selvfølgelig kan det være nødvendigt at foretage tilpasninger, men mange mindre virksomheder i landområderne har også både en idérighed og eksport, som nok ville komme bag på mange direktører i hovedstaden. Men de kæmper en hård kamp for at få finansiering. En undersøgelse fra tænketanken Kraka har da også vist, at bankernes kreditvillighed er væsentlig mindre overfor virksomheder i landområderne. Og udmeldinger som Jesper Nygårds hjælper jo ikke ligefrem på den konkurrenceforvridning.
Lad os heller ikke glemme, at virksomheder med højest ni ansatte udgør 25 procent af det danske erhvervslivs samlede omsætning. Rigtig mange af de virksomheder ligger i landområderne. Derudover er det rigtig svært at vide, hvor væksten opstår. Der var nok heller ikke mange, der havde set det komme, da den amerikanske it-gigant Apple fornylig valgte at lægge et stort it-kraftcenter på den jyske hede til 6,3 milliarder kroner. Så måske har udkantsdanmark alligevel flere kort på hånden end Jesper Nygård forestiller sig.
 

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025