Det kunne mange kommuner lære af



Ris og ros skal helst gives i nogenlunde lige mængder. Vi har i Arbejdsgiverne ofte kritiseret, at mange bygherrer vælger totalentrepriser, som mest gavner de helt store virksomheder. Vi ville hellere have dem til at vælge fagentrepriser, hvor opgaven er delt op i de forskellige fag, og hvor almindelige virksomheder også kan byde.

Man kan selvfølgelig ikke bestemme, hvad private bygherrer skal gøre. Men man kan forvente, at offentlige bygherrer tænker sig om. Det handler også om at støtte de virksomheder, som tager et samfundsansvar for at uddanne den næste generation af håndværkere. Det er nemlig de små og mellemstore virksomheder, der tager flest lærlinge. I de helt store virksomheder skal man kigge langt for at få øje på en lærling.

Men nu er der faktisk en kommune, der gør det rigtige. I Silkeborg Kommune har man netop holdt licitation på byggeriet af plejecenteret Marienlund til omkring 235 millioner kroner. Her kom der tilbud fra 20 lokale firmaer, som fik en tredjedel af de 15 fagentrepriser. Det giver masser af tiltrængt arbejde til almindelige virksomheder.

Med fagentrepriser sikrer man sig også, at alle pengene ikke bare går ned i lommen på en totalentreprenør, der hyrer sine egne håndværkere som typisk tjener mindre, når entreprenøren først har fået sin del af kagen. Det kan gøres lidt smartere.

Silkeborg Kommune har sikkert erfaret, at man ikke nødvendigvis sparer penge ved at vælge en totalentreprise. Fagentrepriser kan sagtens være billigere. I Aarhus Kommune har de nemlig konstateret, at de ligefrem sparer 5-10 millioner kroner om året ved at benytte sig af fagentrepriser. Jeg håber, at flere kommuner vil lade sig inspirere.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025