
Sidste år kunne en gennemsnitsfamilie stikke 453 kr. lige ned i foret, hvis de vel at mærke modtager vand fra et forbrugerejet vandværk”, siger Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker, der blandt andet repræsenterer ca. 2.000 forbrugerdrevne vandværker, der drives på andelsbasis.
”Der er ingen tvivl om, at denne driftsmodel kan levere varen: Rent vand til priser, der ligger langt under kommunale vandselskaber – og forbrugerne er glade. I debatten om vandpriser og krav om effektiviseringer bør vi fokusere på dét, vi rent faktisk kan gøre noget ved. Effektiv drift kan vi gøre noget ved, hvis vi vil og har evnen, og begge dele besidder de forbrugerejede vandværker i en sådan grad, at kunderne er ganske tilfredse”, siger Allan Weirup.
”Endnu en gang er det mejslet i granit, at vand fra forbrugerejede vandværker er billigst. Men det kommer ikke som en overraskelse for os. Copenhagen Economics har tidligere lavet en undersøgelse, der bekræfter tendensen. Og når vi sammenligner vand fra vandværker i samme størrelse, så er prisforskellen endnu højere”, siger Ole Wiil, landsformand i Danske Vandværker.
Forbruger- og Konkurrencestyrelsens senest opgørelse viser, at vand fra forbrugerejede vandværker de senest fire år er steget med ca. 6 pct., mens det ”kommunale” vand er steget med ca. 8 pct. i samme periode.
Det kan man få for 435 kr.
435 kr. sparer en gennemsnitsfamilie på vandregningen, hvis den er afsendt fra et forbrugerejet vandværk – hvad kan man købe for pengene?
Her i sommertiden kan en familie give ungerne en god oplevelse i Tivoli, hvis de veksler vandbesparelsen til to turpas i Tivoli.
Eller bedstefar og bedstemor kan veksle vandbesparelsen med entrebilletter til dem selv og et barnebarn til Den Blå Planet.
Og helt hverdagsagtigt, så kan indkøbsvognene fyldes med mere end 40 poser a 1,5 kg nye danske kartofler i flere af de store supermarkedskæder. Værsgo at spis.
Så meget vand bruger en familie
En gennemsnitsfamilie bruger ca. 84 kubikmeter vand om året.