Det hele begyndte med en elev i et individuelt forløb, som pædagog Sarah Geertsen fra STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) ønskede at motivere til at dukke op til timerne.
Sarah havde hørt lidt om e-sport, og om hvordan computerspil på konkurrenceplan kan styrke unges indlæring, fællesskab og strategiske tænkning. Et besøg til STU i Hillerød, der anvender e-sport i undervisningen, fik for alvor sat skub i processen:
- Vi var helt høje, da vi tog derover fra. Vi fik indsigt i hele den pædagogiske tilgang til e-sport, og hvordan den kan motivere og hjælpe elever i undervisningen med autisme, som ofte føler angst og kan have svært ved at indgå i sociale sammenhænge, siger Sarah Geertsen.
Penge til at finansiere gamer-udstyr mm., fandt de via ubrugte midler til studieture, som var blevet aflyst pga. Covid19. Så i maj, da skolen startede op igen efter corona nedlukning, gik alle mand i gang med i fællesskab at indkøbe maskiner og udstyr, rydde samt indrette lokaler til gamerrum. Dét, at eleverne blev inddraget så meget i processen, fik dem til at føler ejerskab over det nye gamer-rum.
Fysisk fællesskab i en digital verden
Fra sommerferien 2020 har STU kunnet tilbyde e-sport som en fast del af undervisningen én gang ugentligt til et hold på 22 elever. Tiltaget har gjort eleverne mere motiveret og engageret i undervisningen. To mønstereksempler på det er Mads og Jakob, som er gået fra 85 % fravær - til 100 % fremmøde. Begge er endda begyndt at undervise i e-sport på STU:
- Før mødte jeg ind om morgenen, men smuttede tidligt. Jeg gad ikke være her. Det fede ved e-sport er, at man har noget fælles at snakke om. Ingen føler sig udenfor. Vi har meget fokus på, at der skal være en god og positiv stemning, når vi spiller, fortæller Mads, der er på sidste år af sin uddannelse i STU.
Og Jakob supplerer:
- Vi må ikke bruge bandeord eller være aggressive. Det kan trække de andre ned, hvis man er sur. Desuden bliver man god til at læse og kommunikere, når man spiller, og man lærer en masse sprog - både engelsk, fransk og tysk, udtaler Jakob, som nu går på Ungdomsskolen i Gedved, men stadig er tilknyttet STU som underviser.
De 22 elever, der pt. er i gang med e-sport er fordelt på 3 hold; et nybegynder og et øvet counterstrike-hold samt et League of Legends hold. Fælles for spillene er, at de har det samme element af kommunikation og samarbejde:
- Mange af vores elever har svært ved at bede om hjælp - både i klassen og derhjemme. Men for at blive god til at spille, er du nødt til at samarbejde. Ofte er der en anfører på holdet, som bestemmer, og så følger man anførerens ordre. Erfaringerne med at kunne følge instrukser, uden nødvendigvis at skulle diskutere dem, kan eleverne trække videre med ud i arbejdslivet, fortæller pædagog Jeppe Jensen.
Det sunde gamer-liv
Fysisk udfoldelse, søvn og nærende kost indgår som vigtige elementer i e-sport undervisningen. Om torsdagen laver eleverne mad til resten af holdet for at få kendskab til sundere alternativer, og efter maden tager de en tur over hallen, hvor en fysioterapeut træner øvelser sammen med dem, så de kan styrke kroppen og dermed blive bedre til at spille. Både den sunde kost og træningen har inspireret flere af eleverne til at fortsætte den sunde livsstil derhjemme.
I første omgang afprøver man e-sport undervisning på ét hold, men det er meningen, at tiltaget skal implementeres i hele STU på sigt grundet de positive resultater, som e-sport afføder:
- Der er ingen tvivl om, at e-sport er en fællesnævner, og vi kan også mærke, at vi selv bliver høje af at arbejde med gamer-sporten, når vi oplever elevernes begejstring. De succesoplevelser, de får, når de kan se, de bliver bedre til spillet, øger deres selvværd, og giver dem troen på, at de også kan opnå succes på andre områder, siger Jeppe Jensen.