Elever i 1. klasse skal lære om uddannelse og job



Arkivfoto

Hvad er et arbejde? Dét spørgsmål vil elever helt ned til 1. klasse fremover blive stillet i Horsens Kommune.
 Initiativet er led i et formaliseret undervisningsforløb for samtlige klassetrin i folkeskolerne – også kaldet Projekt Samspil mellem Uddannelse og Erhverv – som Horsens Kommune og Insero Science Academy er gået sammen om.
 Projektet har særligt fokus på de erhvervsrettede uddannelser, hvilket blandt andet indebærer, at virksomhedssamarbejder bliver en fast del af skemaet for eleverne i 4.-9. klasse.
 Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) skal projektet overordnet skabe bevidsthed hos eleverne om arbejdsmarkedet og om, hvilke evner og kompetencer de kan byde ind med.
 - Det er uhyre vigtigt at give eleverne en forståelse for, at livslang læring er vejen til at få en uddannelse og et job. Derfor skal vi så tidligt som muligt – og altså helt ned i 1. klasse – på forskellige pædagogiske niveauer gøre eleverne bevidste om uddannelses- og jobmuligheder. Set i et lidt større perspektiv skal vi udfordre eleverne på deres uddannelsesvalg og sikre, at deres drømme om et arbejdsliv svarer til virkeligheden. Kort sagt at de unge ender på deres rette hylde, siger Peter Petersen og understreger samtidig det vigtige i, at virksomhederne bakker op om projektet.
 Samarbejdet omfatter en række undervisningskoncepter til skolerne. Under overskriften ”Den nære omverden” skal eleverne i 1.-3. klasse igennem forældres arbejde høre om, hvilke job og arbejdsliv de er tæt på i hverdagen.
 For eleverne i 4.-6. klasse er virksomhedssamarbejde på skemaet under overskriften ”Det generelle udsyn.” Besøg på eksempelvis større produktions- og erhvervsvirksomheder skal give eleverne et billede af, hvad de mange forskellige typer af jobfunktioner indeholder.
 I udskolingen (7.-9. klasse) er der intensivt fokus på elevernes uddannelsesparathed og på at få de unges uddannelses- og jobdrømme til at harmonere med virkelighedens muligheder.
 Projektleder Katrine Læssøe Mikkelsen fra Insero Science Academy siger:
 - Projektet understøtter Inseros strategi om at løfte hele lokalområdet og skabe et højere uddannelsesniveau og flere jobs. Desuden giver projektet et anvendelsesorienteret perspektiv på uddannelse, idet eleverne ved at samarbejde med virksomheder oplever, hvordan de forskellige fag bringes i spil.
 Projektet kører fra skoleårets begyndelse i august 2015 og frem til juni 2016.

Sådan bliver forløbene opbygget:
 - 40 % af læringsforløbet kommer til at foregå inden mødet med virksomheden. Eleverne får viden og indsigt i både uddannelsesveje og jobmarked og medtænker den viden i virksomhedssamarbejdet.
 - 20 % af læringsforløbet foregår på selve virksomheden. Eleverne oplever arbejdssituationen i praksis og kan få svar på spørgsmål.
 40 % af læringsforløbet foregår efter mødet med virksomheden. Eleverne undersøger de uddannelsesveje, de har mødt og reflekterer over egen karrierelæring og uddannelsesvalg.

I projektet skal der etableres knap 150 virksomhedssamarbejder, som fordeler sig på følgende måde:
 - I indskolingen er der samarbejde med forældre som repræsentanter for jobfunktioner og virksomheder.
 - På mellemtrinnet er der samarbejde med virksomheder på 4. og 6. årgang og med Industrimuseet på 5. årgang.
 - I udskolingen er der introduktionskurser til ungdomsuddannelserne på 8. årgang og samarbejde med virksomheder på 7. og 9. årgang, og forløbene målretter sig mod konkrete uddannelsesønsker for den enkelte elev.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025