
Veronika og Kornelia. En tredjedel af alle danske børn under 18 år oplever, at deres forældre flytter fra hinanden - og det er blevet normalt at være delebarn. Foto: Mads Nielsen.
En tredjedel af alle danske børn under 18 år oplever, at deres forældre flytter fra hinanden – og det er efterhånden blevet normalt at være delebarn.
Med udgangspunkt i børnene, undersøger ’Delebørn’, hvordan børnene selv oplever det at skulle dele deres tid mellem to forældre, der ikke længere ønsker at bo sammen.
Børnenes egen version
I fire programmer følger vi børn i fem forskellige familier, der fortæller fra deres perspektiv. Børnene er repræsentanter for en stor generation af skilsmissebørn, der har mere end et sted, de kalder hjem. Børnene fortæller ærligt, at det ikke er nemt at være delebarn, men at det også sagtens kan fungere helt fint - det kræver bare noget af mor og far og de andre voksne omkring dem. Og så kræver det tilvænning.
”Så til sidst, når du har været flere års delebarn, så kan du nærmest pakke alt det, du skal bruge til en hel uge på et kvarter. En gang imellem hjemme ved min far, tager vi tid på, hvor hurtigt jeg kan pakke tasken – det er rigtig sjovt, og min rekord den er 10 minutter”, siger Alberte på 15 år.
Savnet bliver et vilkår
En skilsmisse er ikke sjov – heller ikke for børn, og det ved de voksne godt. Men ved de voksne også, hvad børn tænker om at have to hjem, to familier og to regelsæt? Hvordan det er konstant at savne? Og hvem skal inviteres til konfirmationen? Måske er det hele ikke så slemt, men det kræver kloge voksne og tålmodige børn.
Programmerne berører nogle af de store forandringer som følger med en skilsmisse. Det at bo i to forskellige hjem, at leve med to forskellige familier, at savne, og hvordan de store dage håndteres.
Et indblik i delebørns hverdag
Vi følger Sofies, hvis forældre gik fra hinanden for et år siden, og siden har hun manglet halvdelen af sit liv – uanset om hun er hos sin mor eller far. Hun savner den tid, hvor hendes mor og far var sammen, selv om hun godt ved, at den ikke kommer igen.
Iben savner alenetid med sin far, så den årlige teatertur til København er et stort højdepunkt, hvor de har mulighed for at snakke og opleve noget sammen.
Veronika og Kornelias mor har fået et barn med sin nye kæreste, men de har hvert deres hjem. Og derfor flytter Veronika og Kornelia frem og tilbage mellem tre hjem.
Én af fordelene kan være de bonusmødre, –fædre og nye søskende, som kommer ind i ens liv. Valentins mor og Mammi er gået fra hinanden, men Mammis nye kæreste er gravid, og Valentin glæder sig til at blive storebror igen.
Frederik og Johan har til gengæld fået tre nye papbrødre, som de storhygger sig med og spiser fredagslasagne hos.
Eksperternes råd
Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår, psykolog og børnesagkyndig Ulla Dyrløv og familieretsadvokat Jacob Steen Andersen videregiver deres erfaringer fra deres arbejde med delebørn og giver gode råd om alle de ting, som forældre skal være meget, meget bedre til.
Delebørn sendes på DR1 fire onsdage i januar – første gang den 4. januar klokken 21.00.