
På Lokalrådets årsmøde den 22. april skal der behandles et emne, som har overordentlig stor betydning for Hovedgårds fremtid. Det drejer sig om, at Børne- og Skoleudvalget i Horsens Kommune allerede nu i juni 2015 skal aflevere en samlet plan for Udskoling i folkeskolen i kommunen. Det betyder, at der bliver færre skoler med overbygning. Ingen skoler er ”fredet” på forhånd, så Hovedgård kan risikere at miste sin overbygning (7.-8.-9. klasse)!
Begrundelsen for at udarbejde en plan er, at Horsens Kommune gennem mange år har haft dårlige resultater sammenlignet med andre kommuner i forhold til at sikre, at unge mennesker påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse. Det er en vigtig sag, som der skal rettes op på, men jeg er slet ikke enig i, at løsningen er en ny organisering af udskolingen på færre skoler. Man bliver ikke bedre til at gennemføre en ungdomsuddannelse, fordi man får flere valgmuligheder og flere fag i 7-8-9. klasse. Man bliver ikke klogere af at tilbringe mere tid i en bus på vej til og fra skole. Der skal noget helt andet til.
For det første skal den unge selv tage sig sammen og forstå værdien af at få en ungdomsuddannelse. Hvis man synes det er svært, så må man anstrenge sig noget mere. Uddannelsen er incitamentet i sig selv. For det andet skal forældrene give de unge mennesker 100% opbakning. Hjælp, vejledning og kærlige krav skal følges med, at man lytter til den unge selv. Det eneste, der ikke dur, er ligegyldighed. Man må springe til noget andet, hvis man har valgt forkert første gang, men man må ikke springe fra.
Det tredje, man bør gøre, er, at undersøge hvem det er, der springer fra og hvorfor. Er det noget ved den unge selv, eller er det bestemte ungdomsuddannelser og skoler, der er problemet? Som det fjerde kan man undersøge hvilke folkeskoler, der har høj gennemførelsesprocent for elevernes videre ungdomsuddannelse, og hvilke der ”dumper” og hvorfor de gør det. Endelig langt nede på listen kommer så om den dårlige gennemførelse lige præcis skyldes den nuværende organisering af udskolingen.
Alt dette skal vi drøfte og have svar på den 22. april.
Men hvis man nu af helt andre årsager – f.eks. økonomi eller den ofte valgte nemmeste løsning nemlig centralisering – vil have en anden organisering af udskolingen, så skal man forstå de konsekvenser, dette har for hele egnen omkring skolen. Så er det ikke kun en sag for skolen, men også for foreningslivet, planer for hallen, tilflytningen, erhvervslivet, og ikke mindst for de unge menneskers og deres forældres dagligdag. Vi og vores politikere skal tænke og konsekvensvurdere meget bredt i sådan en sag!
Det skal vi også drøfte den 22. april.
Mød op – det her handler virkelig om Hovedgårds og omegnens fremtid.