Valgdækning i højt gear



Valgaftenen var samtidig kulminationen på en intensiv mediedækning, og tre uger med politiske debatter om blandt andet velfærd, skattepolitik, flygtninge og dagpenge.

Valgchef Naja Nielsen vurderer, at DRs samlede valgdækning nok aldrig har været mere omfattende eller varieret:

"Vi har forsøgt at skabe relevante tilbud, uanset om man har ønsket at gå i dybden, få et hurtigt overblik eller selv deltage i debatten. Dr.dk har været opdateret med blandt andet Kandidattesten, web-tv og masser af nyheder. I programmet 'Mød Partierne' er partilederne blevet udspurgt om deres helt centrale mærkesager. De har debatteret i et fyldt Koncerthus til 'Demokratiets Aften' på DR1, i 'Mads og partilederne' på P3 og i to partilederrunder på P4. Statsministerkandidaterne har mødtes i intense dueller. DR2 har som noget nyt været omlagt til valgkanal, og vores radiokanaler P1, P3 og P4 har på hver sin vis behandlet vælgernes, partiernes og samfundets vigtigste dagsordener. Endelig har vi som noget nyt deltaget i en omfattende, livlig og farverig debat om alle valgets emner sammen med vælgerne via de sociale medier med #DRdinstemme," siger Naja Nielsen og fortsætter:

"Netop det at række ud i landet og få almindelige mennesker til at melde sig ind i debatten og fortælle om de emner, som de synes er vigtige, har været et gennemgående tema for os i denne valgkamp. Ikke mindst på nettet, hvor brugerne har kunnet kommentere, sende klip ind og stille spørgsmål under hele valgkampen. Det blev ikke mindst brugt i 'Mød Partierne', som jeg synes, blev en vellykket modernisering af det klassiske krydsilds-program"

Interessen er tilsyneladende kun vokset
Efter den intense mediedækning melder det oplagte spørgsmål sig dagen derpå. Har dækningen været så omfattende, at almindelige mennesker for længst har slukket for radio og tv, eller har den grundige dækning snarere skabt appetit på mere?

Det spørgsmål har DRs medieforsker Henrik Gregor Knudsen et svar på:

"Valget er blevet fulgt tæt af både seere og lyttere i løbet af valgkampen. På DR1 har to millioner set en af de fire debatter, 900.000 har fået faktatjekket valget hos Detektor på DR2 og selvom børnene endnu ikke kan stemme, så har hver fjerde af de 7-12-årige fulgt med og set valg på DR Ultra. Tilsvarende har fire ud af fem danskere dagligt fulgt valget i radioen - i alt fra Radioavisen over 'Mads & Partilederne' til 'Orientering' på P1. Og hvis jeg skal sammenfatte alt dette, så må jeg konkludere, at interessen for at følge valget, har været enorm i løbet af valgkampen," forklarer Henrik Gregor Knudsen.

Den store interesse for alle de mange timers valgdækning falder i god jord hos DRs valgchef:

"Mine dygtige kolleger har arbejdet hårdt for at lave så alsidig og brugbar en valgdækning som overhovedet muligt, det synes ærligt talt godt, de kan være stolte af. Og jeg er selvfølgelig glad for at seerne og lytterne også har kvitteret. Samtidig er der altid noget, vi kan lære af og gøre anderledes næste gang - og det vil vi se på, når vi har fået sovet ud," siger valgchef Naja Nielsen.

Stor valgaften - både på DR og TV2
Også på selve valgaftenen var der mange som kiggede med. DR1 havde i gennemsnit 594.000 seere på sin valgaften svarende til en seerandel på 37,1 procent, mens TV 2 og TV 2 News til sammen havde 586.000 seere og 36,7 procent.

Hertil kommer de 37.000 seere, der fulgte valget på DR2, mens 25.000 så med på DR3. Det svarer til en seerandel på hhv. 2,0 procent og 1,1 procent.

I alt så 3,3 million danskere mindst fem minutters valg i løbet af valgdagen på en af de seks tv-kanaler, der dækkede valget.

Derudover kommer dem, som havde valgt at følge slaget om nøglerne til statsministeriet i radioen eller via sociale medier.

Netop nettet og de sociale medier har været brugt flittigt under valgkampen. Siden der blev udskrevet valg den 27. maj, har der dagligt været 220.000 forbi DRs valgsite www.dr.dk/valg. Det er langt flere end ved tidligere valg, og sammenlignet med sitet for kommunalvalget i 2013, hvilket er den tætteste forfølger, havde valgsitet under denne valgkamp over 80.000 flere gennemsnitlige daglige besøgende.

Også "Kandidattesten", som DR laver i samarbejde med Altinget.dk, og hvor man kan teste, hvilke kandidater man er mest enig med - eller mest uenig med - er blevet brugt flittigt. Den er blevet taget mere end 1 million gange i løbet af valgkampen.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025