Forebyggelse af ungdomskriminalitet skal frem i lyset



Bandekriminaliteten raser. I mange store byer skaber den utryghed og det er naturligvis fuldstændig uaccepeltabelt, at kugler ryger om ørene på sagesløse borgere.
 Jeg tror ikke, vi skal være blinde for, at dette uvæsen, i et eller andet omfang også kan have relationer til mindre bysamfund. Langt de fleste unge trives, har gode muligheder i samfundet, tager på rejser rundt i verden, lærer sprog og tilegner sig kompetencer, som giver dem muligheden for at få et spændende og godt liv.
 Ungdomskriminaliteten falder generelt og det er glædeligt, men samtidig ser vi en tendens til, at den kriminalitet der er blandt en lille gruppe unge forekommer mere kompleks og hård. Den er vanskelig at definere, en del af den foregår på de digitale platforme, og den kan være vejen ind i en af de berygtede bander.
 Og det er ganske alvorligt. Utilpassede unge, der begynder at lave hærværk og kommer ud i kriminalitet og måske misbrug, er et kæmpe problem for den enkelte, familien og for samfundet. De pågældende kan blive lette ofre for bandemiljøer, som rekrutterer i netop sådanne kredse.
 Der er derfor en stor risiko i disse ting. Den enkelte unge har naturligvis et ansvar, det har forældrene også. Men vi må også erkende at skolen, politiet og kommunen har en opgave, som vi bliver nød til at tage seriøst.
 Her som andre steder gælder, at hurtig hjælp er dobbelt hjælp. Sætter skolen og SSP tidligt og effektivt nok ind? Har man de fornødne ressourcer og det rette fokus? Er der en opfølgende indsats? Skulle vi tidligere og hurtigere flytte nogle unge til andre miljøer? Er der tilstrækkelig samarbejde mellem de forskellige offentlige instanser osv.?
 Kommunerne har med sundhedsloven fået hovedansvaret for forebyggelse. Til forebyggelse hører også at vi som samfund medvirker til at unge mennesker, som af den ene eller anden grund er kommet ud på et skråplan, får den støtte, der skal til og kommer tilbage på sporet igen.
 Vi må ikke lulle os ind i en tornerosesøvn, imens vi risikerer, at en lille gruppe unge kommer ind i kompleks kriminalitet, ødelægger deres eget liv og bliver et kæmpe problem for omgivelserne.
 Vi må begynde med at erkende og tale åbent om disse problemer. Hvis vi ikke gør det, men blot fejer dem ind under gulvtæppet, vil de kun vokse sig større og mere alvorlige.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025