Hærvejen strækker sig over 500 kilometer vej og stier, der snor sig ned gennem landet. Vejen er aldrig blevet anlagt men er opstået, hvor pilgrimme, røvere, adelsfolk, tiggere og studedrivere for flere tusinde år siden bevægede sig op og ned gennem Jylland. På og omkring Hærvejen blev livet levet, og derfor løber Hærvejen tværs gennem Danmarkshistorien og forbi mange af vores vigtigste historiske mindesmærker og nedslagspunkter.
Hærvejen rummer derfor oplevelser for alle. Smør madpakken og hiv vennerne med på vandretur langs Danmarks tredjedybeste sø, Hald Sø, inviter børn og børnebørn med til istunneldalen og gravhøjene i Skeldal Plantage eller brug en dag på de snoede brostensgader blandt de skæve huse i Jyllands gamle kongeby Viborg. Eller nyd den smukke natur og mærk historiens vingesus ved et af Hærvejens smukkeste hedearealer, hvor et af Danmarkshistoriens blodigste slag blev udkæmpet.
Hærvejen rummer utallige muligheder for at kombinere hyggeligt samvær med kulturelle og historiske oplevelser midt i den skønne danske natur. Fra Viborg til Thorning tager Hærvejen sine gæster med på en rejse gennem middelalderen, tilbage til istiden og stenalderen og tværs gennem Danmarkshistorien.
Jyllands gamle kongeby
Viborg er Jyllands gamle hovedstad og har altid været et knudepunkt på Hærvejen. Byens krogede brostensbelagte gader, skæve huse og imponerende bygninger emmer af historie og vidner om levet liv gennem tusindvis af år. I middelalderen tiltrak Viborg Landsting sammen med Snapstinget mange adelsmænd og godsejere til byen, da der her blev debatteret politik og handlet med jord og ejendom. Den stemning hersker stadig til det årlige Snapsting, der afholdes som en ugelang festival hver sommer.
Fra den gamle kongeby går Hærvejen videre ned gennem Midtjylland. Her snor den gamle studevej sig forbi de imponerende Dollerup Bakker, der tårner sig op langs Hald Sø. Søen er med sine 31 meter Danmarks tredjedybeste sø og forsynes hvert sekund med 1.000 liter rent vand fra områdets kilder. Den flotte natur tager pusten fra både børn og voksne, og i godt vejr er det oplagt at medbringe og nyde madpakken på en bakketop. Er I kommet afsted uden madpakke, ligger Niels Bugges Kro, opkaldt efter en af sin tids rigeste godsbesiddere, heldigvis ikke langt fra Hald Sø.
Istidens grænse
Syd for Hald går Hærvejen gennem Skelhøje, der er kendt som istidens grænse mellem den flade hedeslette mod vest og morænebakkerne mod øst. Herfra kan man følge den dybe istunneldal Skeldalen, der på sine to kilometer mod Hald Sø falder hele 71 meter. I området syd for Skelhøje er der en tæt koncentration af gravhøje. Alene i den lille Havredal Plantage ligger mere end 50 gravhøje fra stenalderen.
I Ulvedal Plantage, hvor Hærvejen svinger mod syd, kan I komme helt tæt på en velbevaret langdysse fra yngre stenalder, Jens Langknivs Hule. Den 4.000 år gamle langdysse er 40 m lang og har to kamre. Hulen er opkaldt efter Jens Langkniv, som man kan læse om i St. St. Blichers digte. Og på det lokale museum i Thorning kan I lære mere om den kendte præst og forfatter samt om historien på Blicheregnen.
Et af Hærvejens flotteste hedearealer
Syd for Thorning ligger et af Hærvejens flotteste hedearealer på Grathe Hede, hvor kronvildtet har sat spor i lyngen. Det fredelige område og den smukke natur giver fornyet energi og anledning til refleksion, mens børnene kan ”gå på jagt” efter kronvildt, lærker og flotte sommerfugle.
På dage hvor lærkens triller fylder himlen, og alt ånder fred og ro, er det svært at forestille sig, at Grathe Hede har lagt jord til et af Danmarkshistoriens blodigste slag, nemlig kongefejden mellem Svend, Knud og Valdemar, der sluttede på Grathe Hede, hvor Svend, efter at have myrdet Knud, blev besejret af Valdemar.
En eftermiddag eller en weekend
Vælg et af områderne som udflugtsmål til en oplevelsesrig eftermiddag med gode venner, børn eller børnebørn, eller få den fulde Hærvejs-oplevelse ved at pakke rygsækken og begive jer afsted i vandreskoene eller på cyklen en hel dag eller to. Hele ruten fra Viborg til Thorning er cirka 30 km.
Få inspiration til spise- og overnatningssteder langs Hærvejen og find flere forslag til Hærvejs-oplevelser i dit nærområde på haervej.dk eller i den nye Hærvejs-App, som kan hentes gratis i App Store eller Google Play.