
Skolekørsel Horsens skiltet kan købes på skolernes kontor.
Horsens Kommune har igennem en længere periode arbejdet for trafiksikre skoleveje med henblik på at få børnene til at cykle eller gå i skole. Tilbage i 2008, hvor gennesnitligt under halvdelen af kommunes skolebørn fragtede sig selv til skole, blev målsætningen sat om at mindst 80% af skolebørnene fra 2. klasse og op skal fragte sig selv i skole via gåben, cykel eller skolebus inden år 2010.
Til trods for at tallene er blevet markant forbedret, var det kun Hatting, Lund og Nim skole som opfyldte 80 % kravet i 2014 uden for Horsens by. Det vil Børne- og Skoleudvalget have forbedret, og derfor tages konsekvensen i en forsøgsperiode i den lyse tid frem til sommeferien.
Skolerne i Gedved, Østbirk og Hovedgård er i særdeleshed ramt af for flinke forældre med bil, lyder det fra Børne- og Skoleudvalget i begrundelsen for forsøget, der skal forældrependlingen til livs. I første omgang køres ”bilforbuddet” derfor på disse 3 skoler. Bliver det en succes i løbet af april følger flere efter. Værst ser det ud i Hovedgård og Østbirk med hhv. 47% og 49%. I Gedved fragter 58% af eleverne sig selv til skole.
12.000 børneskridt
Mindst 10.000 skridt for voksne og 12.000 skridt for børnene skal der til for at opnå den nødvendige bevægelse hver dag. Derfor infører kommunen allerede fra 1. april skiltezoner med kørsel forbudt i en radius af 1500 meter fra de 3 forsøgsskoler, som ikke opfylder 80% kravet. Forbuddet er gældende om morgenen fra kl. 7.50 til 8.20, mens der er individuelle tidspunkter skolerne imellem i eftermiddagstimerne. At øvrige trafikanter må finde andre veje betragtes som en sidegevinst i projekt sikker skolevej. Der etableres ved hver skole fælles afleveringspladser, hvorfra eleverne har mindst 1500 meters gang til skole. En såkaldt gåbus ordning.
Gåbusser
Gåbusser er en ordning, hvor en eller flere personer som en slags ”chauffører”, følger de yngste skolebørn til skole til fods. Ideen stammer fra England, hvor den er meget udbredt og hvor det typisk er hjemmegående mødre som påtager sig roller som gåbus-chauffører. I Danmark benyttes gåbus-ordningen på forskellige skoler, f.eks. i Odense, hvor den er meget organiseret. Fordelene ved gåbusser er at børnene lærer at færdes i trafikken sammen med en voksen, at børnene lærer at transportere sig selv i stedet for at blive kørt, at børnene synes det er sjovt at gå sammen med kammeraterne, og at de møder friske i skole. Det er derfor også Børne- og Skoleudvalgets håb at mange af eleverne i de små årgange vil spare de månedlige 125 kr som incitament, og måske endda nogle af børnehavebørnene også vil stå på ”gåbussen”.
Efter skoletid tager eleven ”gåbussen” til samme sted som afleveringen foregik.
Det er børnenes tarv og sundheden, der vægtes højest, skriver udvalget om beslutningen.
Som udgangpunkt kan forældre til elever yngre end 2. årgang samt naturligvis lærere købe/få mærkater til bilruden, så ordensmagten kan kontrollere om man må køre indenfor zonen i forbudsperioden.
• Op mod hvert femte barn er overvægtigt (15-20 procent).
• Seks ud af ti børn (4-14 år) spiser for meget sukker. Tre ud af fire børn (4-14 år) spiser en kost med mere end 30 % fedt. 1/3 af de 4-10-årige, 1/10 af de 11-14-årige og 1/20 af de 15-18-årige spiser den anbefalede mængde frugt og grønt.
• Kun 1/3 af de 11-15-årige drenge og 1/5 af pigerne lever op til anbefalingen om at være fysisk aktiv i mindst 60 minutter om dagen.
Skolekørsel Horsens skiltet kan købes på skolernes kontor, er gældende en måned og koster 125 kr. Kortet er gratis for lærere. Ældre elevers forældre kan købe kortet hvis eleven beviseligt dyrker eliteidræt. Misbruges kortet til elever, det ikke er udsted til, inddrages kortet og der straffes med bøde op til 1000 kr. og kørselsforbud. Kortet skifter farve månedsvis.
Du kan læse Horsens Kommunes handlingsplan for trafiksikre skolebørn her: http://www.horsens.dk/~/media/glStruktur/Publikationer/Veje%20og%20park…