Fra kræft til kræfter



Flere og flere får øjnene op for kommunens rehabiliteringstilbud til mennesker, der har eller har haft kræft. Kurset ”Fra Kræft til Kræfter” har oplevet stor tilgang af henvisninger og har nu udvidet med endnu et hold.
 - Jeg tror, at det skyldes, at der er kommet mere fokus på betydningen af rehabilitering, og de problemer, man står i som kræftpatient under og efter et behandlingsforløb, siger Ditte Harck, der er fysioterapeut på kurset.
 På kurset bliver man mødt som man er. De udfordringer, den enkelte oplever, og som kan have stor indflydelse på livskvaliteten, bliver anerkendt og talt om.
 Deltagerne får under forløbet både individuelle samtaler og fysisk træning på hold. Hver uge er der cafémøder, hvor forskellige temaer om følgerne af en kræftdiagnose er på dagsordenen. Det kan handle om angst, træthed eller søvn, eller hvorfor det kan være svært at vende tilbage til hverdagen, og arbejdslivet, efter en kræftdiagnose. Der er desuden mulighed for at få samtaler med en diætist eller psykolog.

Man burde være glad
- Måske har man reddet livet, og så kommer forventninger fra omgivelserne om, at man skal være taknemmelig og glad, men man har måske både fysiske, psykiske og sociale mén, og føle sig ødelagt på krop og sjæl. Det kan familie, venner og arbejdsplads nogle gange have svært ved at forstå, siger sygeplejerske Tina Hedeager og tilføjer:
 - Her kan det være guld værd at tale med andre, som er i samme situation.
 Nogle skal finde tilbage til et nyt hverdagsliv, mens andre skal leve med det livsvilkår, at de har kræft resten af livet.

Fysisk og psykisk overskud
Under forløbet mødes deltagerne to gange om ugen, Tina Hedeager og Ditte Harck forsøger at tilpasse kurset til netop, den gruppe af deltagere, der går på holdet.
 - Vi har efterhånden opbygget et rigtig stærkt fagligt netværk og er blevet gode til at spore os frem til, hvad der skal til, for at hjælpe den enkelte på vej. Det handler om, at hjælpe deltagerne med at skabe handlemuligheder, der igen kan give fysisk, psykisk og socialt overskud, siger Tina Hedeager.
 Forløbet ’Fra kræft til kræfter’ varer 16 uger. Sygehuset eller egen læge kan henvise til kurset.
 Efter forløbet er der tilbud om træning og socialt samvær i netværksgrupper på Ceres Centret. Netværksgrupperne er etableret, og fungerer selvstændigt, af tidligere deltagere på forløbet.
 I Horsens Kommune får ca. 550 borgere årligt konstateret kræft. Fra Kræft til Kræfter har været i drift siden 2009 og ca. 160 borgere har været tilknyttet forløbet.

Du kan møde personalet og tidligere deltagere på ”Fra Kræft til Kræfter” i informationsteltet til Stafet for Livet i Bygholm park fredag den 4. september 2015.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025