
Foto: Anders Bach
Når familien Jensen i Horsens søger om tilladelse til at bygge drømmehuset, eller den lokale håndværker ønsker at udvide værkstedet, så koster det 750 kroner i timen, når kommunen skal behandle ansøgningen. I Silkeborg behandler kommunen den samme ansøgning for kun 482 kroner i timen. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der kortlægger kommunernes gebyrsatser på byggetilladelser.
- Jeg har svært ved at vurdere, om en timepris er rimelig eller ej. Men helt generelt er det jo vigtigt, at timeprisen afspejler effektiviteten. Den samlede regning, som virksomheden eller borgeren får, skal være rimelig i forhold til den arbejdsindsats, som opgaven kræver. En lav timepris hjælper jo ikke meget, hvis man ender med at skulle betale for en hel arbejdsuge blot for at få grønt lys til at bygge en garage, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.
Danmarks laveste timepris er 289 kroner i Gribskov i Nordsjælland, mens Vejle har landets højeste timepris på 912 kroner.
- Det er altså stor forskel kommunerne imellem – også i Østjylland hvor mere end 250 kroner i timen adskiller den billigste fra den dyreste kommune. Og det er klart, at når kommunerne først er begyndt at lave regning efter timepris ved årsskiftet, så er der måske nok en kommune eller to, som med tiden skal ændre lidt i deres timepris. Kommunen må jo ikke tjene penge på byggesagerne, men kun udskrive en regning på deres faktiske udgifter, siger Michael Ancher.
I alt er der 21 kommuner, som helt har droppet at tage betaling for at sagsbehandle byggetilladelser. I Østjylland gælder det kun Norddjurs Kommune.
- Det er et flot skridt i den erhvervsvenlige retning, at kommunen udsteder byggetilladelser gratis. Men det vigtigste for både virksomhederne og deres kunder, at sagsbehandlingstiden er kort.