
Lystbådeejerne i Horsens skal ikke fremover udsættes for flyverust fra sydkajen. Det er Horsens Havn og Stena Recycling helt enige om, og de to parter har nu indgået forlig i sagen fra august. Her måtte 64 både i lystbådehavnen igennem en større rengøring, efter at støv fra metalskrot på sydkajen var blæst tværs over havnen.
- Det var en helt igennem træls situation, som vi er meget kede af. For os er det vigtigt, at den ikke gentager sig, for hvis det generer vores naboer, må vi naturligvis reagere. Derfor vil det metalaffald, som kan risikere at støve meget, fremover blive udskibet fra andre havne, hvor lystbådene ikke er så tæt på, siger Jakob Kristensen, der er regionsdirektør for Stena Recycling.
Han understreger, at selvom situationen har været ærgerlig, har dialogen mellem parterne hele vejen igennem været respektfuld og konstruktiv.
- Vi har forsøgt at komme hele vejen rundt om problemet, og bådfolkets indstilling har især imponeret mig. På intet tidspunkt har de råbt højt, men har hele tiden søgt dialog og løsning, siger Jakob Kristensen.
For Horsens Havn A/S har det været vigtigt at nå en løsning, der peger fremad for alle berørte brugere af havnen, siger formand Per Løkken.
- Vi vil gerne have plads til både erhverv og fritid, og vi er blevet enige med kommunen om, at den som tilsynsmyndighed strammer lidt op - ikke blot på tilsynet, men også i form af gode råd om, hvordan Stena kan undgå miljøproblemer i fremtiden, siger Per Løkken og fortsætter:
- Havnen har som led i strategien de seneste år arbejdet på at skabe gode relationer til naboerne, hvor vi har holdt jævnlige dialogmøder om, hvordan vi kan forbedre forholdene -og at når der sker uheld, så drøfter vi det åbent med hinanden. Der er derfor alt mulig grund til at takke bådklubbernes repræsentanter i den her sag. Uden deres tillidsfulde og konstruktive tilgang til sagen var det ikke lykkedes at finde en samlet løsning for alle bådejere. Det viser igen, at når vi Horsens siger, at vi i fællesskab finder løsninger, så gør vi det, også selvom det er svært og der er mange følelser i det.
Per Løkken understreger, at havnen fra første færd har lovet at holde bådejerne skadesløse, og at regningen for rengøringen måtte blive en anliggende mellem Stena og havnen. Her er der nu indgået et forlig:
Stena har sagt ja til at betale to-tredjedele af alle udgifter, inklusive de advokatudgifter, der har været undervejs. Det er for havnen ærgerlige penge at betale, men forliget er Per Løkken glad for, og for ham er det faktisk endnu bedre, at lignende situationer ikke skulle kunne opstå i fremtiden.
- Bådejerne skal ikke være nervøse for at have deres både liggende i Horsens, men omvendt skal Stena selvfølgelig også kunne arbejde, selvom det blæser. Løsningen - med øget hjælp fra tilsynet samt at det mest støvende skrot skal udskibes fra andre havne - er et god løsning, som i dén grad peger fremad, siger Per Løkken.
Jakob Kristensen pointerer, at Stena Recycling er glade for at være i Horsens.
- Vi håndterer mange typer af affald fra industrien fra havne over hele landet, og her spiller Horsens fortsat en meget vigtig rolle for os, siger han.