
Ved Klosterkirken i Horsens står denne mindesten med navne på en lang række lokale frihedskæmpere. Foto: Horsens Kommune
Er du barn, barnebarn eller oldebarn af en lokal frihedskæmper? Så vil Horsens Kommune meget gerne i kontakt med dig. Årsagen er, at kommunen vil hædre lokale frihedskæmpere ved at navngive nye veje efter dem.
- I år er det 75 år siden, Danmark blev befriet under 2. verdenskrig, og det vil vi rigtig gerne markere ved at hædre de lokale frihedskæmpere, der tog kampen op mod besættelsesmagten. Frihedskæmperne gjorde en stor indsats under krigen, og det skal vi nu og for eftertiden huske samt værdsætte, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.
Horsens Kommune vil derfor lave et katalog med navne på lokale frihedskæmpere, som kan bruges, når de kommende veje i den kommunale udstykning i Nørrestrand skal navngives.
Indtil videre har kommunen haft kontakt med pårørende til fire lokale frihedskæmpere - Jørgen von Führen Kieler, Flemming von Führen Kieler, Egil Fussing og Viktor Fussing Rasmussen - som har sagt ja til, at navnene på deres slægtninge må indgå i navnekataloget.
På bruttolisten over kendte frihedskæmpere er dog stadig en del, det endnu ikke har været muligt at finde pårørende til.
Det drejer sig om:
Georg Walther Andersen (1920-1945)
David Vang Jensen (1925-1945)
Peer Borup (1921-1944)
Henning Grønlund Carlsen (1925-1944)
Ebbe Gylding Holmboe (1921-1944)
Arne Mikkelsen (1909-1945)
Otto Johansen Bogh (1917-1945)
Hans Jørgen Madsen (1922-1945)
Hans Zeuthen Engberg (1922-1945)
Svend Holm (1918-1945)
Rasmus Chr. Reeholm (1916-1945)
Verner Høj Nielsen (1924-1946)
Elsebet von Führen Kieler (1918-2006)
Bente von Führen Kieler (1920-2019)
Et detektivarbejde
For at finde frem til de lokale frihedskæmpere har kommunen arbejdet sammen med Horsens Museum samt søgt i kommunens arkiver. Det kan dog være et vanskeligt arbejde, og derfor beder kommunen nu offentligheden om hjælp.
- Det kan være et ret stort detektivarbejde at opspore efterkommerne, og der er en risiko for, at vi ikke kan finde en del af dem. Det kan f.eks. skyldes, at de har ændret efternavn, fordi de er blevet gift, og vi derfor har svært ved at finde frem til dem. Derfor vil vi gerne spørge offentligheden, som måske kan lede os på vej til flere efterkommere. Hvis der er frihedskæmpere, som endnu ikke er på vores liste, vil vi selvfølgelig også gerne høre det, forklarer Charlotte Sindahl Pasgaard, afdelingschef i Byg, BBR og Erhverv.
For kommunen er kontakten til de pårørende vigtigt.
- De skal selvfølgelig vurdere, om det er OK, hvis vi ønsker at opkalde veje efter deres familiemedlemmer. Det skal give mening for de pågældende efterkommere, og derfor vil vi selvfølgelig gerne høre, om de synes, det er en god idé, siger Peter Sørensen.
Er du efterkommer af en frihedskæmper, hører kommunen meget gerne fra dig på bbr@horsens.dk
Første etape af den kommunale udstykning i Nørrestrand er i øjeblikket ved at blive byggemodnet. Forventningen er, at den første vej i udstykningen kan blive navngivet i år.