Unge lærer at bo alene



Angst, psykiske sygdomme, misbrug eller kriminalitet. Der kan være mange årsager til, at unge har svært ved at tackle tilværelsen i deres egen lejlighed og derfor risikerer at blive hjemløse.
 For at forebygge at disse unge ender på gaden, tilbyder Projekt Unge Hjemløse i Horsens Kommune dem et støtteforløb, der strækker sig over ni måneder – også kaldet CTI-Bostøtte (Critical Time Intervention.)
 - Og det virker, fortæller projektleder Anja Nielsen og forklarer det med, at når de unge får en fleksibel støtte, der opfylder deres behov på de tidspunkter, hvor de har brug for den, mindskes risikoen for, at de mister fodfæste og dermed også deres hjem.
 De unge, der er i alderen 17 til 24 år, får særlig intensiv støtte i de første tre måneder af forløbet. Det kan for eksempel være hjælp til at lægge et budget, bestille tid hos lægen, lægge en plan for rengøring og meget mere.
 Herefter udfases støtten mere og mere, indtil de unge ni måneder efter forventes at kunne klare sig uden eller med minimal støtte. Har de fortsat brug for hjælp, sørger bostøtte-personen for at gelejde de unge videre til den rette hjælp.
 23-årige Anne-Sofie Skjødt er en af de unge, som med støtte fra Projekt Unge Hjemløse nu mestrer livet i sin egen lille lejlighed i Horsens. Men inden var tilværelsen svær.
 - Jeg led af angst og følte mig ensom, Det var en ond cirkel, for jeg turde ikke gå uden for en dør, og samtidig kunne jeg ikke bo alene. Men da jeg blev tilknyttet projektet, vendte det hele til det bedre, fortæller Anne-Sofie, der nu kan nøjes med støtte fra ugentlige samtaler i rådgivningen Head Space.
 Ifølge Monica Sidsel Gavnholt, der er ergoterapeut i Projekt Unge Hjemløse i Horsens, har Anne-Sofie taget nogle kæmpe hop i løbet af de ni måneder:
 - I de første tre måneder havde Anne-Sofie brug for meget støtte. Vi lagde sammen en plan for, hvordan jeg bedst kunne støtte hende, så hun kunne komme til at klare mest muligt selv. Hun fik blandt andet hjælp til at få et overblik og struktur på de daglige opgaver, hjælp til e-boks, økonomi og til at udfordre sin angst m.m. I dag kan Anne-Sofie blandt andet gå alene ned i byen, og hun kan selv kontakte sin læge og tandlæge. Hun har fået meget mere selvtillid og en tro på, at hun kan klare tingene selv, fortæller hun.
 Der er for øjeblikket 47 unge tilknyttet projektet. Af dem har ca. halvdelen en bolig.
 Ud over den forebyggende indsats hjælper projektet også hjemløse unge sofasurfere med at søge lejlighed m.m.
 Projektet er bl.a. støttet af satspuljemidler og slutter ved udgangen af 2017.

CTI-bostøtte-forløbet omfatter en intensiv støtte i en afgrænset periode, er rettet mod unge med psyko-sociale problematikker som misbrug, psykiske lidelser, kriminalitet m.v. og har fokus på at støtte den unge i at blive i boligen.

winkGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025