
Jeg hører ofte ældre sige: ”jeg er nok for dum”, når de ikke kan få hul igennem. Men så siger jeg ”nej, det er du ikke”. Herefter giver vi den gas, og så kører det, siger Jan Friis, der også fik 84-årige Kai Dahl Larsen med på IT-vognen. Foto: Per Algreen
Når en IT-vejleder kigger de ældre over skuldrene, bliver de lynhurtigt trygge på tasterne.
Det viser en undersøgelse af 65+-åriges IT-kompetencer i Horsens Kommune.
På spørgsmålet ”Hvor tryg er du ved at bruge en computer?”, svarer 37 ud af 44 ældre, at de inden vejlederens besøg enten ”slet ikke” følte sig trygge eller kun følte sig ”lidt” trygge.
Efter to til fem besøg kunne de fleste svare, at de følte sig ”meget” trygge ved computeren.
De ældres problemer med deres computer er nogenlunde enslydende, fortæller Jan Friis, der er ansat i Sund By til at give ældre over 65 år IT-vejledning i deres eget hjem.
- Én ting er jo at lære tingene på et IT-kursus. Noget andet at skulle hjem og bruge den ny viden på sin egen computer. Især hvis computeren er af ældre dato, hvilket mange af dem er. De ældre får nemlig ofte deres computer fra børn eller børnebørn. Det er fint, men det kan også give problemer, siger Jan Friis.
Typiske IT-problematikker, som de ældre bakser med på deres gamle computere derhjemme, er softwaren. Til gengæld ser IT-verdenen helt anderledes ud, når først computerens gamle opsætning er slettet, og man kan begynde på en frisk.
Sådan var det også for 84-årige Kai Dahl Larsen, der hidkaldte IT-vejlederen, fordi han i starten havde problemer med NemID og Digital Post. Senere kunne han ikke printe vedhæftede filer ud. Og nu har han så fået en Ipad, som giver ham nye udfordringer.
- Det er helt klart nemmere at lade være med at gå i gang, men det er jo ikke det rigtige at gøre, lyder hans vurdering af den digitaliserede verden, som omgiver ham.
Og i dag er Kai da også rigtig glad for, at han ikke valgte at hoppe på dispensations-vognen, for systemet er jo nemt at bruge – når altså det virker.
Indtil videre har IT-vejlederen i Sund By haft i alt 115 sager mellem hænderne og aflagt ca. 700 enkeltbesøg hos borgerne.
IT-vejledningen er led i Projekt IT og ældre. Økonomisk støttes det af midler fra Ældrepuljen.