
-Horsens Sund By er rollemodel i vores kommune, men også internationalt, fordi indsatsen viser, hvor meget fællesskabet kan løfte. I 30 år har frivillige, foreninger, kommunens afdelinger og det politiske liv engageret sig for at hjælpe dem, der har mest brug for det. Det er helt unikt, siger borgmester Peter Sørensen.
Internationalt anerkendt
I 1987, da Horsens Sund By slog dørene op for første gang, var målet at sikre rent drikkevand og ordentlige boligforhold. Horsens kunne på det tidspunkt indtage en ærgerlig førsteplads som det sted, danskerne havde mindst lyst til at bo. Derfor ville politikerne vende udviklingen ved blandt andet at sætte sundhed på dagsordenen.
-Horsens Sund By blev hurtigt internationalt anerkendt i WHO, fordi vi arbejder sammen på tværs af kommune, frivillige og foreninger. Vi har fået både danske og internationale sundhedspriser for vores måde at tage ansvar for hinanden på - i vores kommune er sundhed noget, vi skaber sammen, siger Inge Kristiansen, der er leder af Sund By.
Mental sundhed på dagsordenen
I takt med at Horsens' ry ændrede sig til det positive, kunne Sund By flytte fokus til problematikker som rygning, overvægt og alkohol. I dag fylder horsensianernes mentale sundhed også mere og mere.
-Vi er blevet rigtig gode til at dyrke motion og spise sundt, men flere og flere føler sig ensomme eller mangler mening i tilværelsen. Det kan de frivillige mærke i deres arbejde, så vi har mange nye mål for de næste 30 år, fastslår Inge Kristiansen.