
Mestringsenheden består af fra venstre vejlederne Anne Mette Andresen og Nete Richter, pædagogstuderende Marianne Jacobsen, vejleder Rakel Kramer og projekt leder Anna Louise Andresen. Foto: Horsens Kommune/Per Algreen.
Borgere med fysiske og psykiske handicaps har nu mulighed for at involvere familie og venner, når de skal trænes op i at klare sig uden hjælp.
Det sker i forbindelse med et nyt tilbud, som Horsens Kommune barsler med – i øvrigt som den eneste kommune i landet.
Omdrejningspunktet er gruppeforløb, inddragelse af netværk og velfærdsteknologi. De handicappede vælger – ud fra egne ønsker og behov - hvilke familiemedlemmer eller venner de gerne vil have med til at støtte op om træningsplanerne.
Til at bistå med opgaven har Horsens Kommune ansat en særlig Mestringsenhed med en uddannelsesmæssig baggrund som sygeplejerske, social- og sundhedsassistent, ergoterapeut og pædagog.
- Tidligere blev borgerne visiteret til langvarige og individuelle indsatser på kommunens præmisser. Nu sættes der i stedet for intensivt ind i kortere tid og vel at mærke på baggrund af borgernes egne ønsker og behov. Fra at tale om at borgeren har ret til en ydelse, handler det nu om, at borgeren har ret til et aktivt liv, fortæller Karin Holland, direktør for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune.
Hun tilføjer, at træningsforløbet kan ændre sig hen ad vejen. Det vigtige er, at gruppeforløbene giver borgerne mulighed for at lære af hinanden og støtte hinanden.
Ifølge Ellen T. Schmidt (S), formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget, er det nye tilbud et udtryk for nødvendigheden af at tænke nyt:
- Vi får flere borgere og færre ressourcer fremover. Derfor er vi nødt til at finde måder at skabe merværdi på for færre penge. Mestringsenheden skal bidrage til dette, siger Ellen T. Schmidt og tilføjer, at Horsens Kommune i forvejen har stor succes med lignende rehabiliteringstilbud inden for ældreområdet.
Planen er, at 64 borgere i løbet af et år skal gennemføre træningsforløbet.